Na mladé pijáky může jen policie

Většina hostinských, restauratérů i prodavačů v našich obchodech porušuje zákon, který jim zakazuje prodávat alkohol lidem pod osmnáct let. Dobře totiž vědí, že když žádaný nápoj mladistvým nenalejí oni, dají vydělat majiteli sousedního podniku.

Dohled nad dodržováním zákona je přitom v kompetenci obecních a okresních úřadů. Jejich pracovníci ale musejí při kontrolních akcích spolupracovat se strážníky a policisty, kteří jediní mají pravomoc lidi legitimovat a tak ověřit, zda konzumenti alkoholu jsou nebo nejsou nezletilí.

Za jeho prodej osobě pod osmnáct let přitom lze podle přestupkového zákona uložit provinilci pokutu jen do výše tří tisíc korun. "Těch případů není ročně mnoho, ale jsou. Máme ale velké problémy s dokazováním," postěžoval si místostarosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

O problému dobře vědí i pracovníci České obchodní inspekce, ti sami však nemají ani právo někoho legitimovat, ani nemohou udělovat pokuty. "Pokud už při své kontrolní činnosti zjistíme, že někdo prodal alkohol nezletilé osobě, postupujeme tuto informaci místně příslušným obecním nebo okresním úřadům," uvedla mluvčí České obchodní inspekce Miloslava Fléglová.

Zcela výjimečnou záležitostí proto byla koncem roku 1998 speciální celostátní kontrolní akce na žádost Státního zdravotního ústavu, při které inspektoři České obchodní inspekce spolupracovali s policií. Během téměř šesti stovek kontrol tak zjistili sedmatřicet případů podávání alkoholu mladistvým, nejvíc deliktů přitom bylo zjištěno na Liberecku.

Ivana Cihlářová

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info