Největší český výrobce traktorů chystá obnovení výroby

Nejvetší ceský výrobce traktoru chystá obnovení výroby

Konkretizace typu vyrábených traktoru, upresnení dohod o dodávkách komponentu, uzavrení dohody mezi veriteli a akcionári ohledne vyrovnání a vstup zahranicního investora jsou základními kroky Revitalizacní agentury v prípade záchrany brnenského Zetoru. Na tiskové konferenci a.s. Motokov konané v rámci zemedelských veletrhu to v Brne uvedl zástupce Revitalizacní agentury Miroslav Zámecník.

Tyto kroky navazují na rozhodnutí vlády, která v minulých dnech prijala návrh Revitalizacní agentury financovat výrobu traktoru prostrednictvím dcerinné spolecnosti Revitalizacní agentura RA Traktor. V její kompetenci je pronajmutí výrobních kapacit Zetoru s obstaráním prodeje traktoru. Této Revitalizacní agenture poskytne státní Konsolidacní banka provozní úver do výše 700 milionu korun, poprípade jej bude alespon garantovat.

Jak uvedl generální reditel a.s. Zetor Vratislav Goj, výroba by mela být nastartována nejpozdeji do konce mesíce cervna. Brnenský výrobce traktoru má sjednané zakázky do konce letošního roku a jejich objem predstavuje pet až šest tisíc traktoru. Zetor hodlá vyrobit také tri miliony náhradních dílu a tri sta motoru.

Doposud nikdo neupresnil konkrétního zahranicního partnera, který hodlá do Zetoru vstoupit. Jeho jméno se novinári nedozvedeli ani na tiskové konferenci. Pocet zamestnancu tohoto podniku bude do budoucne snížen, stejne tak mají poklesnout i výrobní plochy soucasného podniku. Stávajících 114 hektaru ploch bude zúženo podle zájmu zahranicního investora a závisí od realizace základních kroku Revitalizacní agentury. Majoritním vlastníkem a.s. Zetoru je Motokov International, který predpokládá, že svou obchodní sít prodeje traktoru znacky Zetor bude využívat i nadále.

Ivo Skoumal

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info