Nejchudší země světa budou mít volný přístup na trhy bohatých

Evropská unie požádala o výjimku, Kongres USA se blíží ke shodě o výhodách pro nejchudší.

Evropská unie se tento týden obrátila na Světovou obchodní organizaci (WTO) se žádostí, aby se na vývozy ze 71 nejchudších zemí světa vztahovala zvláštní pravidla. Jde o plnění závěru africko-evropského summitu v Káhiře, kde se bohaté evropské země, nezřídka bývalé koloniální mocnosti, tento týden zavázaly, že prosadí dovoz zboží z uvedených nejvíce chudobou postižených států naprosto bez cel a kvót.

Také ve Spojených státech se Kongres blíží ke shodě v tom, že by při dovozu zboží z některých zemí Afriky, karibské oblasti a Střední Ameriky USA poskytovaly "nové obchodní výhody". Příslušné návrhy právních norem, které mají v americkém zákonodárném sboru širokou podporu obou stran, republikánské i demokratické, zatím uvázly na sporech o pravidlech při dovozu textilu. Sněmovna reprezentantů i Senát by chtěly zákony schválit do poloviny měsíce, neboť od 17. dubna bude mít Kongres prázdniny. Ačkoli zákon byl v listopadu 1999 překvapivou většinou schválen v Senátu, Sněmovna reprezentantů zařadila zpáteční rychlost, protože určité výhody bezcelního dovozu chtěla poskytnout pouze subsaharské Africe, nikoliv však zemím karibské oblasti a Střední Ameriky. Představitelé obou komor se nyní přiblížili ke kompromisu, který spočívá v podstatě v tom, že zákon nezvýhodní dovoz textilu z karibské oblasti, který by byl vyroben z americké příze.

Ani žádost Evropské unie o celní výjimky pro nejchudší země se neobejde bez problémů. Zástupci Spojených států si vyžádali dostatečné informace o tom, jak se uvolnění dovozu do zemí EU dotkne importu banánů. Jak známo, EU poskytuje výhody při dovozu tohoto ovoce především bývalým koloniím některých svých členských států a odmítá otevřít plně trh pro banány ze střední Afriky, kde je pěstují a distribuují společnosti z USA.

Není jistě náhodné, že ohlášená velkorysost nejbohatších států světa vůči nejchudším zemím se může zadrhnout o textil z určité příze nebo o banány.

(mip)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info