Čmeláci opylují zeleninu

Cmeláci opylují zeleninu

Výzkum v celém svete se od roku 1980 zameril na chov cmeláku s cílem využít je k opylování zejména skleníkové zeleniny. Cmeláci jsou v soucasné dobe nepostradatelnými opylovaci skleníkových rajcat.

Dokáží po usednutí na kvet vibrací mohutného létacího svalstva, tzv. bziknutím, zatrást kvetem tak, že se vysype pyl z prašníku na bliznu. Tuto schopnost vcely nemají a tak cmeláci zcela nahradili nejen ostatní opylovace, ale i u rajcat používané elektrické vibrátory. Cmeláci velmi dobre opylují i další zeleninu, napr. papriky a baklažány.

Otázka, kdy a kterého opylovace pro jednotlivé rostliny použít, souvisí nejen s uvedenými schopnostmi opylování, ale je to i problém ekonomický. Bylo by luxusem použít napr. v léte na opylování skleníkových okurek cmeláky, když tuto funkci zabezpecí perfektne mnohem levnejší vcely. Cmeláci mají proti vcelám, krome uvedené práce v izolátorech, ješte další prednosti. Nejduležitejší je schopnost pracovat za výrazne nižších teplot než vcela medonosná. Protože pestitelé skleníkové zeleniny a dalších plodin mají pochopitelne sezónu prakticky po celý rok, nelze se k opylovacím úcelum spokojit pouze s cmelácími spolecenstvy, odchovanými v dobe jejich normální biologické aktivity.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info