Zemědělských veletrhů v Brně se zúčastnilo 438 firem

BRNO 6. dubna (ČTK) - Celkem 438 vystavovatelů, z nichž 53 bylo zastoupených, se zúčastnilo mezinárodních veletrhů Techagro, Silva Regina a Animal Vetex. Akce, které dnes skončily v areálu brněnského Výstaviště, obsadily firmy ze 14 zemí na čisté výstavní ploše 34.552 metrů čtverečních. Z předběžné závěrečné zprávy vyplývá, že od úterý navštívilo agrární veletrhy asi 46.000 osob.

Ředitel sekretariátu Sdružení výrobců zemědělské techniky Dušan Benža ocenil zájem vystavovatelů i prvovýrobců navzdory trvající nervozitě na trhu. Prestižní ocenění Grand Prix Techagro získaly letos čtyři zahraniční a dva tuzemské výrobky. Z nominace 25 exponátů vybrala ve dvou kolech odborná hodnotitelská komise dva stroje z USA, dva z ČR a po jednom z Německa a Itálie.

Nejvýznamnější akcí bylo dvoudenní setkání šéfů nevládních agrárních organizací zemí Visegrádské čtyřky. Navázalo na lednová jednání v Bratislavě a požádalo mimo jiné Evropskou komisi o urychlené zavedení programu SAPARD. Agrární komory stále trvají i na neposkytování vývozních subvencí zeměmi EU, pokud by import potravinářských komodit způsobil problémy na trzích asociovaných zemí. Další jednání představitelů agrárních komor zemí Visegrádské čtyřky se uskuteční v červnu v Maďarsku.

Ministr zemědělství Jan Fencl při zahájení veletrhů uvedl, že okamžité uspokojení investic do zemědělské techniky by si žádalo asi 45 miliard korun. Její stav je přitom určující pro efektivitu výroby. Zatímco průměrné stáří domácí agrární techniky je 12 let, přijatelné je údajně osm let.

V tiskovém středisku veletrhů se akreditovslo 216 žurnalistů, z toho 51 zahraničních ze 17 zemí. Příští, sedmý ročník veletrhů Techagro a Silva Regina spolu s 6. ročníkem akce Animal Vetex se uskuteční od 7. do 11. dubna 2002.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info