Polská police zatkla Leppera ihned po přechodu hranice

Polský odborový předák Andrzej Lepper procházel po svém úterním zatčení davy reportérů a svých příznivců.

Několik desítek minut trvající kolaps zažil v úterý prostor pro pěší na hraničním přechodu v Náchodě-Bělovsi. Za mimořádného zájmu médií zde krátce po poledni překračoval hranici předseda polských zemědělských odborů Samoobrona a prezidentský kandidát Andrzej Lepper (46), který byl ihned po návratu do vlasti zatčen.

Lepperův vstup do Polska doprovázela asi stočlenná skupina jeho příznivců, která se shromáždila v celním prostoru a zpívala polskou hymnu. Když policisté Leppera eskortovali do budovy celnice, ozývaly se skandované protestní výkřiky.

Podle informací agentury DPA však soud v Lodži, který vydal na Leppera zatykač kvůli tomu, že se už podruhé nedostavil k procesu, čtyři hodiny po zatčení změnil své původní rozhodnutí a nařídil odborového předáka propustit. Lepper tak má místo tříměsíční vyšetřovací vazby zůstat pod policejním dozorem.

Zatykač byl vydán v době, kdy se Lepper, který je obviněn z pomluvy veřejných činitelů, účastnil mezinárodní odborové konference v indickém Dillí. "Je to antipolská a antilidská politika naší vlády," řekl v pondělí Právu Lepper, který se z Indie vracel přes Prahu a takřka na poslední chvíli se rozhodl přejít hranici pěšky. Na improvizované tiskové konferenci v Náchodě pak znovu uvedl, že jde o politickou záležitost "před prezidentskými a parlamentními volbami".

Lepper proslul vedením ostrých protestů proti zemědělským reformám v Polsku. Demonstrace, které loni na více než dva týdny zcela zablokovaly polské silnice, občas přerostly i v násilí. Soud v Lodži ho nyní předvolal kvůli tomu, že premiéra Jerzyho Buzka označil za "banditu", protože nařídil násilně rozehnat protesty rolníků.

(jbs, dš)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info