Pozemkový fond začíná s prodejem půdy zemědělcům

Pozemkový fond ČR (PF) zveřejní 30. března první seznam s nabídkami volných zemědělských pozemků na prodej podle zákona č. 95/1999 Sb., o prodeji půdy ve vlastnictví státu. Tím bude zahájen prodej zemědělské půdy zájemcům o její koupi.

Po dvou kolech, kterých se mohly zúčastnit pouze oprávněné osoby s dosud nevypořádanými restitučními nároky podle zákona č. 229/1991, o půdě, si od dubna budou moci státní pozemky koupit také zemědělci. Se zahájením veřejných obchodních soutěží pro ostatní zájemce o půdu se počítá od letošního srpna.

Celkem by PF měl v nadcházejících letech bezúplatně převést na obce či vysoké zemědělské školy, nebo prodat za úředně stanovené ceny pouze fyzickým osobám s českým občanstvím okolo 500 000 hektarů zemědělských pozemků. Prodej této půdy je možný na dlouhodobé bezúročné splátky rozvržené až na třicet let.

Jak objasnil předseda výkonného výboru PF Josef Miškovský, vedení fondu již přijalo harmonogram s konkrétními termíny, podle nějž budou bezúplatné převody a prodeje půdy probíhat. "Museli jsme vyřešit souběh dvou různých zákonů a uplatnit trojí režim převodů pro tři různé okruhy zájemců: pro restituenty, pro zemědělce a pro ostatní zájemce o půdu," uvedl Miškovský.

Pozemky se nejprve důkladně prolustrují

První povinností Pozemkového fondu je prověřit, zda půda, kterou stát zamýšlí prodat, je skutečně v jeho vlastnictví. To je první a základní "lustrace". Avšak ještě předtím, než PF tyto pozemky uvolní k prodeji, musí se podle zákona zeptat jedenácti míst - úřadů, institucí a obcí, zda s převodem či prodejem konkrétních parcel souhlasí. Vyžaduje se souhlas všech těchto míst s jejich převodem či prodejem.

"První zkušenosti ze dvou nabídkových kol pro restituenty ukazují, že zhruba polovina z prověřovaných pozemků se musí z prodeje vyřadit, protože stát či obce na nich mají nějaký zájem," upřesnil Miškovský. Důvodů může být řada. Může jít mj. o pozemky určené k výstavbě, pozemky s výskytem ložisek nerostů, léčivé či pitné vody, církevní majetek, o pozemky v tzv. systémech ekologické stability nebo vyčleněné pro budoucí pozemkové úpravy.

Právě toto "dotazovací kolečko" činí podle pracovníků Pozemkového fondu ČR tento proces složitějším a zpomaluje jej. "Situace se postupně zlepšuje. Zatímco zpočátku jsme museli vyřadit až dvě třetiny prověřovaných pozemků, nyní jen necelou polovinu," dokládá předseda VV PF. Letos chce PF podle Miškovského předat k prověření přinejmenším 50 tisíc hektarů zemědělské půdy.

Pořadí předností stanovuje zákon

Zákon dává přednostní právo na převod pozemků státu obcím, vlastníkům staveb na státní půdě a vysokým školám. V některých případech, mj. pro účely bytové výstavby či pro potřeby vzdělávání, lze půdu převést na obce či školy bezúplatně.

Volná státní půda je nejprve s tím nabízena i restituentům jako náhrada za původní pozemky, které jim nemohly být vydány. To se děje v tříměsíčních cyklech. Třicet dní mají zájemci na to, aby se k nabídce přihlásili, další dva měsíce pak PF na vyhodnocení a administraci. Pozemky, o něž oprávněné osoby neprojeví zájem, PF přecení podle platného oceňovacího předpisu a nabídne je k prodeji. Rozdíl je v tom, že se do ceny půdy podle novějšího předpisu promítá vliv tzv. polohové renty, a proto jsou ceny těchto pozemků v průměru jsou o něco vyšší.

Již 30. března má být půda nabídnuta samostatně hospodařícím rolníkům, společníkům obchodních společností, členům družstev, vlastníkům zemědělské půdy v daném katastrálním území a opět i oprávněným osobám. Jde asi o 2500 pozemků ve 45 okresech. Tato nabídka potrvá tři měsíce.

Pozemky, o něž tato skupina potenciálních nabyvatelů neprojeví zájem, postoupí do veřejných obchodních soutěží, které budou přístupné pro ostatní zájemce, občany ČR. V těchto soutěžích PF prodá konkrétní pozemek tomu, kdo se o něj přihlásí. Bude-li zájemců více, potom tomu, který nabídne nejvyšší cenu.

Časový harmonogram

Nabídka pro oprávněné osoby

(podle zákona o půdě - lhůta pro přihlášení: 1 měsíc od zveřejnění)

1. kolo - 30. listopadu 1999

2. kolo - 29. února 2000

3. kolo - 31. května 2000

4. kolo - 31. srpna 2000

5. kolo - 30. listopadu 2000

6. kolo - 28. února 2001

Nabídka pro zemědělce

Hospodařící v katastru

(podle zákona o prodeji půdy - lhůta pro přihlášení: 3 měsíce od zveřejnění)

1. kolo - 30. března 2000

2. kolo - 30. července 2000

3. kolo - 31. prosince 2000

4. kolo - 31. března 2001

Nabídka pro všechny zájemce

(podle zákona o prodeji půdy - lhůta pro přihlášení: 3 měsíce od zveřejnění)

1. kolo - 31. července 2000

2. kolo - 30. listopadu 2000

3. kolo - 30. března 2001

Pramen: Pozemkový fond ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info