V tomto roce půjde na program SAPARD asi 1,2 miliardy korun

Na program SAPARD bude v letošním roce k dispozici 1,2 miliardy korun. Z toho 800 milionů korun půjde z prostředků Evropské unie, 300 milionů z prostředků Ministerstva zemědělství ČR (MZe) a zbývajících 100 milionů korun bude hradit ministerstvo pro místní rozvoj. Agrární deník o tom informoval Josef Vrzáň z tiskového oddělení MZe.

Podle jeho slov MZe v poslední době také poněkud snížilo počet priorit i opatření Plánu rozvoje zemědělství a venkova ČR, který je základním programovým dokumentem pro předvstupní nástroj SAPARD. Tento krok nastal na základě požadavku Ekonomické komise a směřuje k většímu souladu a vzájemnému propojení mezi venkovem a zemědělstvím. Za hlavní dvě priority považuje MZe trvale udržitelný rozvoj venkovských oblastí a zvýšení konkurenceschopnosti zemědělství.

K dosažení první priority navrhuje MZe šest opatření, a to obnovu a rozvoj vesnice a ochranu a péči o dědictví venkova, rozvoj a zlepšování infrastruktury na venkově, meliorace a pozemkové úpravy v lesnictví, vodní hospodářství v zemědělství, rozvoj a diverzifikaci hospodářských činností zajišťujících rozmanitost a alternativní zdroje příjmů, metody zemědělské produkce určené k ochraně životního prostředí a k uchování krajiny.

Pro druhou prioritu stanovilo MZe čtyři opatření, a to investice do zemědělského majetku, zlepšování zpracování a marketingu zemědělských produktů a produktů rybolovu, zlepšování struktur pro kontrolu kvality, pro veterinární a fytosanitární kontroly, pro kvalitu potravin a ochranu spotřebitele a posledním opatřením je technická pomoc.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info