Menší cukrovary trápí kvóty

Majitelum nekolika menších cukrovaru, a zvlášte i tech provozu, které byly drívejšími vlastníky uzavreny a v tomto roce chtejí znovuobnovit cinnost, se nelíbí vládou schválené rozdelení kvót na výrobu cukru.

Reditel Cukrovaru Vrbátky na Prostejovsku Václav Rehák uvedl, že kvóta rocní produkce cukrovaru, urcená na 22 380 tun, je nízká a nezarucuje ekonomickou návratnost. V lonské kampani cukrovar vyrobil 30 000 tun cukru a zpracoval kolem 215 000 tun cukrové repy. "Pokud jsou tyto kvóty definitivní, bude naše výroba nerentabilní a od okolních zemedelcu budeme moci vykoupit méne cukrové repy," dodal Rehák. Vedení cukrovaru zaslalo Ministerstvu zemedelství dopis, ve kterém žádá o zvýšení rocní kvóty aspon na 25 až 26 tisíc tun cukru.

Rozhodnutí zavést kvóty na cukr zkrížilo podnikatelské plány také novým majitelum zkrachovalého Cukrovaru Prosenice na Prerovsku, kterí se v nem letos rozhodli po nekolikaleté prestávce obnovit výrobu. Prosenický cukrovar vubec není zarazen do seznamu výrobcu cukru.

Firma Eurogynova CZ pritom investovala do nákupu a zprovoznení cukrovaru, který dríve vlastnila francouzsko-britská spolecnost Eastern Sugar, zhruba 80 miliónu korun. Se zemedelci již uzavrela desetileté smlouvy na dodávku cukrové repy, která by se mela pestovat až na 4000 hektarech okolních polí. Cukrovar by mel za rok zpracovat 200 000 tun cukrové repy, produkce cukru by se mela pohybovat okolo 24 000 tun, což je zhruba tolik, kolik ciní celková kvóta pro nove príchozí. Výrobu cukru predevším pro vlastní potrebu zamýšlí v Cukrovaru Ceský Brod obnovit i firma Neli Vyškov, výrobce kecupu, sirupu a limonád.

Vládou schválené narízení stanovuje kvóty pro jednotlivé cukrovary podle jejich podílu na celkové produkci cukru za posledních pet let.

Stanislav Ptácník

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info