Švédsko je proti dovozu lihovin

HN 7.3.2000

Švédsko je proti dovozu lihovin

Evropská unie chce dostat Švédsko "do late" stran dovozu alkoholických nápoju.

Do konce letošního cervna platí pro tento severský clenský stát EU výjimka, kdy jeho obcané mohou po návratu do vlasti dovézt toliko jediný litr destilátu, tri až pet litru vína, 15 litru piva a 300 cigaret. Pro srovnání: Obcané ostatních clenských státu unie si mohou doprát pri návratu domu 10 litru destilátu, 20 až 90 litru vína, 110 litru piva a 800 cigaret. Vláda v Stockholmu se obává, že abstinencni Švédsko bude po vypršení výjimky zaplaveno nebezpecným alkoholem, a proto Evropskou unii žádá o prodloužení výjimky na dalších pet let. Což se Evropské unii príliš nezamlouvá, protože pro všechny cleny by mela prece platit stejná pravidla.

I když se svetem šírí zprávy, jak si Švédové doprávají alkoholických dýchánku za svých cest do Ruska, je skutecností, že tato severská zeme má nejnižší spotrebu alkoholu v Evropské unii - toliko 6,5 litru rocne na osobu. Pro srovnání: Ve Francii to ciní 14,1 litru.

Švédové ovšem nemají možnost se namazat, nebot krome omezení dovozu mohou alkohol nakupovat pouze ve státních obchodech Systembolaget. Ceny tam jsou šílene vysoké.

(mp)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info