Dietmar Hopp: německý Bill Gates, jenž přesedlal z počítačů na p

LN 7.3.2000

Dietmar Hopp: nemecký Bill Gates, jenž presedlal z pocítacu na pivovarnictví

Pocítace, pivo a golf. Tyto na první pohled neslucitelné veci spojuje jméno Dietmara Hoppa, jednoho ze zakladatelu spolecnosti SAP, v soucasnosti nejúspešnejší softwarové firmy Evropy. Bez onech trí vášní pocítacu, piva a golfu si totiž jeho život lze jen težko predstavit. Když v roce 1972 Hopp se ctyrmi kamarády z IBM zakládal SAP, nikdo netušil, že vzniká gigant, který bude mít za ctvrt století hodnotu bezmála 50 miliard eur. V té dobe znali lidé pocítace pouze z televize a tisku. Jen opravdoví vizionári tušili, že se pocítacový obor jednou stane byznysem císlo jedna. Byznysem, který ponese miliardové zisky. Jedním z nich byl i Dietmar Hopp. Je sice pravda, že vývojovým mozkem SAP byl od samého pocátku dnešní šéf Hasso Plattner. Hopp ale vytvárel image a prodejní strategii behem prvních let existence firmy. A hospodárské výsledky ukazovaly, že to nedelá vubec špatne. Svedcí o tom i prezdívka "nemecký Bill Gates", kterou od novináru dostal v polovine 80. let. "Bill Gates je génius. Já jsem pouze dobrý kouc," odmítl Hopp prirovnání k šéfovi Microsoftu. Srovnávání s Microsoftem (novinári hovorili o "nemecké verzi Microsoftu" nebo o "Microsoftu po nemecku") se ale SAP nezbavil. Už samotný název spolecnosti SAP v prekladu neco jako systémy, aplikace a produkty pro zpracování dat ale naznacuje, že Hoppova firma vždy mírila do odlišných vod než Gatesuv moloch. Spolecnost SAP se zamerila na pocítacová rešení pro podniky, které prinášejí obrovské úspory nákladu. Firma velmi rychle prekrocila hranice Nemecka. Dnes její software používají firmy prakticky po celé Evrope.

Odchod do ústraní

Pred dvema lety došlo v kariére Dietmara Hoppa k radikálnímu zlomu. Po petadvaceti letech totiž opustil predstavenstvo SAP. "Mnoho firem se dostane do krize kvuli tomu, že vcas nevymení management. Tomuto nebezpecí chceme predejít," objasnil svuj odchod do ústraní Hopp. "Jsem si jist, že je lepší odejít trochu dríve než príliš pozde," dodal. Ctvrtinový podíl ve firme si ale Hopp nadále ponechal. Není divu. Hodnota jeho akcií se dnes pohybuje kolem deset miliard eur. To Hoppa radí mezi nejbohatší Evropany. Lednové císlo casopisu EuroBusiness, které vyhodnotilo Hoppuv majetek na 11,1 miliardy eur, samotného Hoppa oznacilo za tretího nejbohatšího Evropana. Pred jeho bronz se dostala už jenom královna L'Óreal Liliane Bettencourtová a majitel prodejního retezce Aldi Theo Albrecht. Peníze Hopp utrácí témer výhradne za své konícky. Nejvetším "požíracem" jeho financí byl donedávna golf. Na hrište pritom nemusí nejvetší akcionár SAP jezdit daleko. Jedno si vybudoval prímo ve svém bydlišti ve Walldorfu.

I dlouholetá Hoppova vášen však musela jít pred nedávnem stranou. Nahradila ji jiná Hoppova slabustka pivo. V ríjnu minulého roku koupil softwarový miliardár frankfurtský pivovar Henninger Bräu. Lepší základnu pro klidný duchod si letos šedesátiletý Hopp asi nemohl prát.

pf

"Bill Gates je génius. Já jsem pouze dobrý kouc," tvrdí o sobe softwarový miliardár Hopp

Foto SAP CR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info