Pragolaktos dluží zemědělcům pět let více než sto milionů korun

ZN 23.2.2000

Pragolaktos dluží zemedelcum pet let více než sto milionu korun

Pragolaktos Kyje, moderní mlékárna na okraji Prahy, dluží zemedelcum pres 100 milionu korun. Dluhy narostly v létech 1994-1995, kdy byla vetšinovým vlastníkem firma Pragomilk. To však nic nemení na tom, že puvodní i dnešní majitelé akcií dluh prehazují z roku na rok a zemedelci už ztrácejí trpelivost.

Praha - Vetšími dodavateli mléka jsou Hospodárské družstvo Boleslavsko a Mlékarské družstvo Ceská Lípa. Obe tato družstva dál dodávají mléko do Kyjí, i když jim dluží již od roku 1994. V soucasné dobe je majoritním akcionárem Kovopetrol, který se podle zemedelcu snaží zlepšovat hospodarení mlékárny. "Chteli bychom zvyšovat denní zpracování mléka ze soucasných 100 tisíc litru na 130-150 tisíc a následne i výš," rekl Václav Sochr, predseda ceskolipského mlékarského družstva a zároven i predseda Zemedelského obchodního družstva Hoštka. Zpracovatelská kapacita mlékárny je více než dvojnásobná a je škoda ji podle zemedelcu nevyužít. "Hlavní mesto Praha by melo mít na svém okraji takovéhoto velkého zpracovatele konzumního mléka a nic nebrání tomu, abychom ve vetším množství mléko do Kyjí sváželi. Máme zájem o kapitalizaci pohledávek formou prevodu akcií, protože víme, že peníze zvlášte za predminulé roky težko uvidíme," rekl Václav Jelínek, predseda Hospodárského družstva Boleslavsko, který je zároven i predsedou Zemedelského družstva Meceríž. Zemedelci zalitovali, že Podpurný a garancní rolnický a lesnický fond nevyhovel jejich žádosti a akcie neprodal jim, ale za nízkou cenu Kovopetrolu. Tuto zprávu odmítl námestek ministra zemedelství Richard Chvojka s tím, že akcie Pragolaktosu jsou stále v garancním fondu. Dodal, že je zemedelcum vloni nekolikrát nabízeli, a ti o ne nemeli zájem. Pokud by je chteli behem pátecní valné hromady získat, nic by v tom podle jeho slov nebránilo. Jeho slova zpresnil reditel fondu Lubomír Netolický, který uvedl: "Dne 29. 12. 1999 bylo prostrednictvím správce portfolia zverejneno v Obchodním vestníku rozhodnutí predstavenstva PGRLF (garancního fondu), a. s., o prodeji cásti majetkových podílu fondu v nekolika akciových spolecnostech. Soucástí této verejné nabídky prodeje akcií byl rovnež akciový podíl PGRLF, a. s., v akciové spolecnosti Pragolaktos," konstatoval Netolický s tím, že v první polovine mesíce února byla majetková úcast fondu ve spolecnosti Pragolaktos prodána. Obchodní reditel Kovopetrolu Martin Tomeš potvrdil prevod 13 procent akcií z Podpurného a garancního rolnického a lesnického fondu na Kovopetrol. "Neuvedu ale cenu, to je obchodní tajemství," dodal Tomeš. Pokud by zemedelci ale chteli dluhy mlékárny umazávat prevodem akcií na ne, Kovopetrol by to jen uvítal. Tato spolecnost má také zájem mlékárnu dál rozvíjet a zvyšovat denní produkci konzumního mléka. Reditel Tomeš také pripustil možnost postupného prevodu akcií na zemedelce. "Kovopetrol by se nebránil ani tomu, aby perspektivne zemedelci v mlékárne získali majoritu," dodal Tomeš s tím, že cást akcií by si Kovopetrol rád ale v mlékárne udržel. Podle zemedelcu je snahou Kovopetrolu zlepšovat hospodarení mlékárny v Kyjích a ani oni se nebrání užší spolupráci. V soucasné dobe podle Tomeše má Kovopetrol v kyjské mlékárne s akciemi garancního fondu 43procentní podíl.

V Olme Olomouc, odkud je záber, se na moderní lince plní konzumní mléko do krabic Pure-pack podle amerického systému balení. Tuto mlékárnu prostrednictvím akcií z valné cásti vlastní zemedelci a od jejich vstupu mezi management se mnohé zlepšilo. Tento krok inspiroval i zemedelce dodávající mléko do Pragolaktosu v Kyjích.

Foto VLADISLAV GALGONEK

Eugenie Línková

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info