O letišti v Ruzyni, přístavu v Děčíně a "evropských" fondech

Agrární deník (Agroveb) 10.2.2000

O letišti v Ruzyni, prístavu v Decíne a "evropských" fondech

Peníze z PHARE budou zatím jen na vybavení pohranicních veterinárních stanic. Vyplynulo to z jednání na Úradu pro pomoc z programu PHARE, kde byly posuzovány projekty predkládané ruznými ministerstvy. Agrárnímu deníku to sdelil tiskový mluvcí SVS CR Josef Duben.

Za Státní veterinární správu CR (SVS) se jednání v uplynulých dnech zúcastnil ústrední reditel Josef Holejšovský a vedoucí odboru integrace František Mates. Ze sedmi projektu predkládaných ministerstvem zemedelství byl vybrán jako jediný ten, který pocítá s dovybavením pohranicních veterinárních stanic podle standardu EU. Již delší dobu trvalo jednání Státní veterinární správy CR se správou letište Ruzyne o vybavení této pohranicní veterinární stanice. V techto dnech, 8. 2., se Josef Holejšovský, ústrední reditel SVS, a Miloš Štastný, generální reditel Ceské správy letišt, s. p., dohodli na vybudování objektu, který by sloužil odbavování veterinárního zboží. Miloš Štastný prohlašuje, že pokud pro správu letišt taková povinnost podle zákona c. 166/1999 Sb. a § 13 vyhlášky c. 286/1999 Sb. vyplývá, vybuduje objekt, který odpovídá jak veterinárním predpisum ceského právního rádu, tak i požadavkum legislativy EU. Objekt bude vybudován tak, aby bylo možné veterinární kontrolu provést v prostoru letište pred celním odbavením. Pocítá se s náklady do 100 milionu korun. Podle zákona veterinární odbavení zajištují orgány státní veterinární správy, avšak v prostorech a zarízeních, která poskytuje provozovatel. V tomto prípade Správa letišt.

Správe letišt slibuje veterinární správa technickou pomoc, požádá EU o vzorový projekt pohranicní veterinární stanice a zavazuje se i podle potreby poskytnout odborné konzultace pri tvorbe projektu. Prostory potrebné pro výkon pohranicní veterinánární kontroly by mely být k dispozici (formou nájmu) do data predpokládaného vstupu CR do EU, tedy do 1. 1. 2003. Druhým plánovaným místem vstupu veterinárního zboží do naší republiky, je prístav Decín. Rozumí se, že po vstupu naší republiky do EU zároven s Polskem, Madarskem a Slovenskem, budou možné jen dva "venkovní" vstupy pro veterinární zboží, a to vzdušný a rícní. V Decíne prostory k dispozici též jsou a je taktéž zájem ze strany majitele, kterým je správa prístavu. Záleží hlavne na technickém vybavení. Josef Holejšovský rekl, že z programu PHARE lze získat peníze jak na vybavení, tak poprípade i na výstavbu budov, pokud je majitelem budov stát.

Jednání o možnosti cerpání penez z fondu PHARE se též zúcastnil Hinrich Mayer-Gerbaulet, který je významným úredníkem Evropské komise (EK) a byl na sklonku lonského roku v delegaci TAIEX (Úradu pro technickou pomoc a výmenu informací Evropské komise), která jednala se státní veterinární správou o implementaci evropského práva. Hinrich Mayer pri této príležitosti tlumocil doporucení EK, že je treba vyzvat zpracovatelské závody, aby predložily stavební dokumentaci pro úpravu závodu, aby odpovídaly príslušné smernici, která se na ne vztahuje. Dle názoru Dr. Mayera by melo být možné na tyto projekty získat prostredky z programu PHARE. Na možnosti cerpat peníze z fondu EU, napríklad z programu SAPARD, na úpravy smerující k dosažení hygienické a technologické úrovne požadované príslušnými smernicemi Rady EU upozornovala SVS CR již po provedení pasportizace zpracovatelských závodu, a to v druhé polovine lonského roku. Z tohoto doporucení tedy vyplývá, že ten, kdo chce exportovat do zemí EU a posléze se chce podílet na spolecném trhu, má nejvyšší cas neco podniknout. Jestliže jsme dostali naznaceno, že jisté prostredky k dispozici jsou, a pokud bychom jich nevyužili, byla by to naše škoda. Každopádne vypracované projekty na dovybavení zpracovatelských závodu, budou-li myšleny vážne, mohou sloužit jako podklad pro získání prostredku z programu SAPARD. Projekty mohou být konecne realizovány i z vlastních penez, treba pomaleji, ale prece.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info