Nižší výkupní ceny masa jsou letos jen sezonní záležitostí

Boleslavský deník (Agroveb) 10.2.2000

Nižší výkupní ceny masa jsou letos jen sezonní záležitostí

Výkupní cena vepřového masa se po loňské strmé cestě vzhůru opět začala propadat. Zatímco ještě v závěru roku dostávali prvovýrobci až 37 korun za kilogram, v lednu to již bylo jen 31 korun a v současné době hrozí další propad.

Podle jedněch je hlavním důvodem tradiční novoroční nižší poptávka na trhu, druzí se ale domnívají, že příčina poklesu cen tkví v dovozech ze zahraničí a možná i u samotných zemědělců. "Jak se alespoň nepatrně zvýší dovozy masa do republiky, tak prakticky okamžitě dochází k deformaci cen," tvrdí hlavní zootechnik zemědělského družstva Přepeře Jan Andrlík. S jeho názorem sice souhlasí i ředitel mladoboleslavského družstva Proma a člen představenstva odbytového družstva Agropork Josef Luka, nicméně si nemyslí, že dovozy jsou příčinou nynějšího poklesu. "Je to zcela standardní sezonní záležitost. Dovoz vepřového masa je již delší dobu na stejné úrovni a na ceny nemá žádný vliv," říká šéf Promy Luka s tím, že letos se neopakuje loňská situace, kdy bylo dovezeno nadměrné množství vepřového ze zahraničí a tuzemských producentům se tak zásadním způsobem zhoršily odbytové možnosti.

Ředitelka Okresní agrární komory Dagmar Mocová zase připouští, že vliv na ceny má i chování některých zemědělců, kteří se snaží s masokombináty obchodovat mimo odbytové družstvo, čímž se oslabuje jeho pozice a dochází tak k poškození prakticky všech prvovýrobců. Člen představenstva Agroporku Luka připouští, že někteří zemědělci se snaží se zpracovateli jednat sami, ale vliv na současnou cenovou hladinu to rozhodně nemá. A kdy nastane obrat? To si nikdo netroufá nahlas prognózovat. Všichni zemědělci sice doufají, že brzy, ti realističtější ale očekávají návrat k dřívějším cenám až za několik měsíců.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info