Mnozí lidé z Horňácka se už nemohou dočkat prvního koštu kvašené
09.02.2000 | Zemské noviny
ZN 9.2.2000
Mnozí lidé z Horňácka se už nemohou dočkat prvního koštu kvašeného zelí
Velká nad Veličkou - Košty mladých vín, stejně jako starých slivovic a dalších ovocných pálenek v oblasti Horňácka na Hodonínsku zdejším obyvatelům už dávno zevšedněly. Toho si je dobře vědom padesátiletý Antonín Ptáčník z Velké nad Veličkou, který se svými dvěma kamarády vymyslel u piva akci, jež zde zatím nemá obdoby. Ta se pod názvem Horňácký košt kvašeného zelí uskuteční před zahájením fašanku v sobotu 19. února ve velické restauraci Na Staré poště. »Odborníci tvrdí, že genialitu je třeba hledat v jednoduchosti,« vysvětluje organizátor, který je zaměstnán u Českých drah a jemuž přátelé familiárně říkají Fógl. »Zjistili jsme totiž, že důležitý zdroj zimních vitaminů - kvašené zelí - se připravuje téměř v každé domácnosti regionu. Krouhá se, solí, kmínuje, pro zlepšení chuti se do něj přidává kopr nebo kyselé plody z planých jabloní. A pak se buďto šlape v gumových holínkách do škopíků po babičkách, nebo umačkává pěstmi do zánovních keramických zelňáků. Zkrátka a dobře, každý u nás má ve sklepě zelí i na rozdávání, takže není problémem po něm požadovat vzorek na košt do zavařovačky omniovky. Jistě je to pro domácnost mnohem menší ztráta nežli poskytnout na košt slivovice půllitrovku čirého trnkového moku. Nutno ještě připočíst fakt, že každý výrobce považuje zrovna to svoje zelí za nejchutnější na světě,« zdůrazňuje Ptáčník. Na koštu organizátoři očekávají sto až dvě stě vzorků. O první místo, jež ředitel koštu odmění dřevěným škopkem na klasické nožní hnětení zelí, se budou ucházet vedle zelařů z Horňácka i jejich kolegové z Kyjovska a Brna. Hodnotit tentokráte nebude komise, nýbrž sami návštěvníci této neobyčejné společenské akce, kteří při vstupu obdrží seznam čísel vzorků beze jmen. Pro několik stovek hostů připraví organizátoři z dodaných vzorků jako pozornost obrovský hrnec horňácké kyselice se sušenými hřiby, švestkami, klobásami a uzeným masem. A nakonec v bohaté tombole bude možné vedle hrnce na zelí vyhrát například i dva běžné metry bukového dřeva.
JIŘÍ SEVERA
Další články v kategorii
- Rok spolupráce Mendelovy univerzity s Lesy ČR (02.05.2024)
- Balík 12 potravin a piva zlevnil meziročně v dubnových akcích na 638,39 koruny (02.05.2024)
- Polní dny regenerativního zemědělství (02.05.2024)
- Ochranná pásma kvůli africkému moru prasat na Liberecku se znovu rozšířila (02.05.2024)
- Poškození sadby lesních dřevin jarními mrazy v lesních školkách je nejvyšší za poslední desetiletí (02.05.2024)
- ASZ ČR jednala nejen o inovativním pastevním projektu s Výzkumným ústavem živočišné výroby (02.05.2024)
- Slavkovský les ukáže zajímavá místa s průvodci. CHKO slaví půlstoletí (02.05.2024)
- Sladké potěšení na balkoně: Převislé jahody zdobí a také skvěle chutnají (02.05.2024)
- Na Pelhřimovsku hořelo dvanáct hektarů lesa, ze vzduchu shazoval vodu vrtulník (02.05.2024)
- Souhrn událostí uplynulých dní 30.4. – 1.5.2024 (02.05.2024)