Právo užívat název Bud získal český i americký pivovar

Ceské noviny 7.2.2000

Právo užívat název Bud získal ceský i americký pivovar

LONDÝN 7. února (CTK) - Právní spor mezi ceským Budvarem a americkým pivovarem Anheuser-Bush o užívání názvu Bud dnes ukoncil odvolací soud, který rozhodl, že název mohou používat oba pivovary. Soudní bitva má koreny v roce 1911, kdy se ceský pivovar rozhodl vyvážet do USA své pivo s názvem Bud. Pokracovala v 70. letech, kdy oba pivovary zacaly prodávat své výrobky v Británii.

Pozdeji se ceské firme podarilo zaregistrovat Bud jako obchodní znacku, dodala agentura AP.

Název byl puvodne odvozeno od ceského mesta Budejovice, kde roku 1895 vznikl pivovar vyrábející nejprve pivo Budweis, poté Budvar. V americkém St.Louis založila firma Anheuser-Busch v 19. století pivovar, jehož pivo nazvala v roce 1875 Budweiser.

Jen v lonském roce obhájil Budejovický Budvar svá práva ve Švýcarsku, v Recku, Litve, Portugalsku a Lotyšsku. Jak již dríve sdelil CTK reditel Budejovického Budvaru Jirí Bocek, vede nyní pivovar se svým americkým konkurentem 45 správních rízení pred patentovými úrady a asi 40 soudních sporu.

Anheuser-Busch pri dlouholetých sporech argumentuje tím, že znacku Budweiser zacal používat již 19 let pred tím, než byl pivovar v Ceských Budejovicích založen. Budejovický Budvar se naopak hájí tím, že název Budweiser je zemepisným oznacením, které spotrebitelum garantuje puvod a kvalitu zboží.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info