Nehrozí jedlíkům masa akutní nebezpečí?
03.02.2000 | Zemské noviny
ZN 3.2.2000
Nehrozí jedlíkům masa akutní nebezpečí?
Praha - Nejdřív spotřebitele postrašily šílené krávy, potom listerie v paštikách a sýrech, nyní opět šílené krávy, pro změnu zase ve Francii a Belgii. Není lepší být nakonec vegetariánem? Na tyto otázky odpovídá ústřední ředitel Státní veterinární správy ČR Josef Holejšovský: »Dnes člověku nehrozí větší nebezpečí než dříve. Naopak, kontrolní mechanismy sledující bezpečnost potravin jsou stále dokonalejší, takže dokážou rizikové suroviny i potraviny do tržní sítě nepustit. Český systém kontroly potravin živočišného původu je prakticky srovnatelný se systémy v zemích Evropské unie. Například v loňském roce uskutečnily kontrolní orgány veterinární správy 9966 vyšetření na výskyt listerií v potravinách živočišného původu. Celkem 287 nálezů bylo pozitivních. To znamená, že tyto výrobky nebyly uvedeny na trh a byla přijata odpovídající opatření,« uvedl Holejšovský. Dodal, že tyto nálezy nikdy nepřekročily nebezpečnou mez. Ovšem při neodpovídajícím skladování (neodpovídající teplotě) by mohlo dojít k nebezpečnému pomnožení zmíněných bakterií. Podle Josefa Holejšovského systém kontroly nebezpečí, která by mohla jedlíkovi masa hrozit, eliminuje. Pokud jde o vegetariánství, soudí, že člověk je skutečný všežravec, proto každá snaha preferovat jen maso nebo jen rostlinnou stravu je nepřirozená.
(egi)

Tweet



