Třeskuté mrazy révu nepoškodily

Právo 28.1.2000

Treskuté mrazy révu nepoškodily

Treskuté mrazy minulých dní podle tvrzení jihomoravských vinaru nejen nepoškodily vinohrady, ale dokonce jim i pomohly. Pritom teploty dosahovaly hodnot pod minus deset stupnu Celsia.

"U nás jsme meli maximálne minus dvanáct, révu to nepoškodilo," rekl ve ctvrtek Právu Zdenek Strapina, skepmistr Pálavy Pavlov na Breclavsku. Tato firma má 150 hektaru vinic. "Nízké teploty mohou mít však z vinarského pohledu i príznivý vliv, nebot pomáhají nicit škudce, kterí tak odejdou prirozeným zpusobem. V tomto smeru bychom snad potrebovali i o nejaký stupen víc," rekl vinar

V Pouzdranech na Breclavsku namerili zacátkem týdne dokonce minus patnáct. "Bylo to jen jednou, a to v údolí. Krátkodobe to réve nevadí, zvlášte když máme vyzrálé drevo," podotkl Oldrich Drápal z tamní vinarské spolecnosti Kolby.

Hned však doplnil, že vinice jsou na svazích, kde nebyl takový mráz. Rozcarování však prinesla spolecnosti jiná skutecnost. "Koncem minulého roku nám nekdo ukradl týden pred sklizní osmnáct metráku hroznu, urcených pro ledové víno. Proti mrazum vás pojištovny pojistí, ale proti krádeži hroznu na vinici ne."

"Pokud vím, tak mráz se nijak nepodepsal na našich vinicích," potvrdil Pavel Vajcner, generální reditel spolecnosti Znovín Znojmo, jednoho z nejvetších jihomoravských výrobcu vína.

Vinari se shodují, že až teploty nižší než minus patnáct stupnu by mohly poškodit révová ocka. Zima však ješte neskoncila a tak klidne spát ješte nemohou.

(ke)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info