Milióny z EU českému zemědělství

HN 27.1.2000

Milióny z EU ceskému zemedelství

Zemedelský program EU

Zemedelský program EU (SAPARD, v mil. eur)

Bulharsko 52,124

Ceská republika 22,063

Estonsko 12,137

Litva 29,829

Lotyšsko 21,848

Madarsko 38,054

Polsko 168,683

Rumunsko 150,636

Slovensko 18,289

Slovinsko 6,337

Celkem 520,000

Zvláštní program pro rozvoj zemedelství a venkova v zemích ucházejících se o clenství v Evropské unii SAPARD bude distribuovat uvolnované zdroje (viz tabulka) na základe vcerejšího rozhodnutí Evropské komise prostrednictvím plánovaných národních agentur. Na místním managementu bude spocívat veškerá zodpovednost za využití bruselských zdroju pocínaje volbou projektu a konce jejich úhradou. "Predpokládaných 520 miliónu eur rocne potrebujeme mít co nejdríve. Neméne duležité jsou však i efektivnost a kontrola, a nynejší rozhodnutí je zarucuje v náležité míre," komentoval vcerejší rozhodnutí evropský komisar pro zemedelství, rozvoj venkova a rybárství Franz Fischler.

Národní agentura musí mít podle bruselských pravidel akreditaci kompetentního úradu pri ministerstvu financí. Po potvrzení Evropské komise a podpisu prvního rocního financního memoranda se prevede provozní kapitál.

Program SAPARD cerpá z príznivých zkušeností získaných behem aplikace spolecné zemedelské politiky zejména v oblasti kontroly. Veškeré úcty a výdaje procházejí auditem komise, která má právo vyradit výdaj, jenž podle jejích predstav neodpovídá pravidlum programu, ze zúctovaných položek.

Pravidla využívání zdroju z programu SAPARD zakotví Evropská komise a každá kandidátská zeme ve dvoustranné dohode. Prostredky z Bruselu mají pripravit zemedelství uchazecských státu na podmínky spolecného trhu. Krýt mohou až 75 procent celkových verejných výdaju v oblasti investic do zemedelských spolecností, zpracování zemedelské a rybárské produkce, veterinárních a dalších zemedelských zdravotních kontrol, diverzifikace hospodárských aktivit na venkove, vodních zdroju, obnovy venkova a zachování vesnických památek apod.

(pi)

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info