Budvar i přes pokles exportu rekordně zvýšil výrobu a zisk

Právo 26.1.2000

Budvar i pres pokles exportu rekordne zvýšil výrobu a zisk

Petr Pokorný

Prestože v lonském roce zaznamenal národní podnik Budejovický Budvar (BB) mezirocní pokles exportu o približne sedm procent, podarilo se mu ve srovnání s rokem 1998 znovu zvýšit jak objem výroby, tak i zisk.

"Náš celkový výstav loni dosáhl 1,258 miliónu hektolitru piva, což je vubec nejlepší výsledek v celé historii pivovaru," sdelil na úterní tiskové konferenci reditel Budvaru Jirí Bocek. Na domácím trhu vzrostl jeho prodej, predevším díky dobudovávané vlastní distribucní síti, o 20 procent.

Bocek pripomnel, že v roce 1999 dosáhl pivovar celkových výnosu 2,39 miliardy korun a jeho hrubý zisk se podle predbežných výsledku bude pohybovat okolo 478 miliónu korun. Ve srovnání s predchozím rokem jde o 17procentní nárust.

Ponekud hure se vyvíjející bilancní položkou Budvaru byl loni export, který mezirocne poklesl o zhruba sedm procent. Hlavní prícinou tohoto propadu byly doznívající financní krize v Rusku, administrativní prekážky na Slovensku, válka na Balkáne a stagnace poptávky v tradicních evropských odbytištích. Napríklad v Nemecku klesl loni prodej Budvaru o 6 procent. V Rusku však propad predstavoval až 70 procent. I pres zmínené problémy si Budvar udržuje pozici ceské pivní exportní jednicky. Jeho podíl na celkovém vývozu piva z CR se v lonském roce zvýšil na 34 procent. BB v soucasné dobe vyváží své pivo do 56 zemí celého sveta. Mezi jeho nová odbytište patrí Hong-Kong, Nový Zéland a Mongolsko.

Ceskobudejovický pivovar v soucasnosti zamestnává 571 lidí. V roce 1998 mel hrubý zisk 414 miliónu korun pri celkových výnosech 2,2 miliardy korun.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info