Dotace na Program péče o krajinu činily v tomto roce více než dv

Českolipský deník (Agroweb) 27.12.1999

Dotace na Program péče o krajinu činily v tomto roce více než dva milióny korun

Vedení Správy Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko, které spravuje i část okresu Česká Lípa, vyhodnotilo v těchto dnech Program péče o krajinu, jehož cílem je zlepšit či v některých případech alespoň udržet současný stav krajiny. Z třiceti žádostí, které podali počátkem roku vlastníci či uživatelé pozemků, se podařilo realizovat třiadvacet.

"Myslím, že jsme pro tento rok získali hodně peněz, na úpravy a údržbu krajiny jsme věnovali více než 2,4 miliónu korun," uvedl Ladislav Pořízek, vedoucí správy CHKO Kokořínsko. Například v roce 1996, kdy program začínal, vyplatili necelých půl miliónu a loni 1 milión 883 tisíc korun. Ze třiadvaceti přiznaných příspěvků byla více než polovina vyplacena v okrese Česká Lípa, kam krajinná oblast zasahuje. Nejvíce financí šlo letos na údržbu trvalých travních porostů sečením či pasením, protože pro Kokořínsko byly typické extenzivně obhospodařované louky na svazích. Odborníci zjistili srovnáním dnešního stavu s meziválečným obdobím, že mnoho drobných a hůře přístupných luk a pastvin zaniklo. Snahou správy tedy je, aby podobná proměna krajiny nepokračovala.

"Do některých lokalit by se měl proto vrátit původní způsob hospodaření. Příspěvek by měl rovněž pomoci při rozšiřování chovu ovcí. Všichni, kteří o dotace z programu požádali, jsou současně povinni dodržet pravidla ekologického zemědělství. Například obnovovat travní porost mohou jen přísevem vhodné směsi do luk, aby nenarušili přirozenou biologickou rozmanitost, aby se tak neztratily zajímavé květiny či traviny," řekl L. Pořízek.

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info