Čeští vědci vyvinuli pěnu z přírodní gumy a ligninu. Může nahradit syntetické materiály a snížit zátěž pro životní prostředí
02.10.2025 | CARC
Tým odborníků z Národního centra zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) představil novou technologii výroby lehké a odolné pěny z přírodní gumy a ligninu – látky, která je běžnou součástí dřeva a zároveň vedlejším produktem při výrobě celulózy. Nový materiál má potenciál nahradit syntetické polymerní pěny, které jsou zatíženy problémy s recyklací a znečištěním životního prostředí, včetně tvorby mikroplastů.
Přírodní guma je unikátní materiál s mimořádnou pružností, tvarovou pamětí a odolností vůči chemickým i teplotním vlivům. I přes rozvoj syntetických kaučuků zůstává nenahraditelná v celé řadě průmyslových odvětví – od automobilového průmyslu až po zdravotnictví. Spojením s ligninem se její možnosti ještě rozšiřují.
„Vyvinuli jsme funkční vzorek pěny, který kombinuje přírodní gumu s ligninem. Získali jsme lehký materiál s velmi dobrými mechanickými vlastnostmi, jehož výroba je udržitelná a využívá obnovitelné suroviny,“ říká Ing. Miloš Beran z CARC. „Věříme, že při dalším vývoji by tento materiál mohl nalézt uplatnění například v automobilovém a leteckém průmyslu, stavebnictví, sportovním vybavení nebo při výrobě nábytku.“ dodává.
Pěny přírodní gumy fortifikované různými nano a mikrostrukturovanými plnidly však mají uplatnění i v dalších rychle se vyvíjejících oblastech s vyšší přidanou hodnotou, jako je například tlumení mechanického impaktu, či stínění elektromagnetických vln.
Využití ligninu je krokem k cirkulární ekonomice
Vzhledem k mimořádně vysoké hustotě atomů uhlíku v latexech přírodní gumy, jsou jejich rostlinní producenti výbornými kandidáty na snižování nadbytečné koncentrace oxidu uhličitého z ovzduší. Ve spojení s ligninem se jedná o materiál s minimalizovanou uhlíkovou stopou. Lignin, po celulóze druhý nejrozšířenější biopolymer na zemi, vzniká v obrovských přebytcích jako vedlejší produkt při výrobě celulózy ze dřeva. Jeho využití v produktech s vyšší přidanou hodnotou se stále ještě intenzivně hledá.
Vedle ekologického přínosu má nová technologie i strategický rozměr – současná světová produkce přírodní gumy je totiž téměř zcela závislá na jediném stromu Hevea brasiliensis pěstovaném v několika málo zemích jihovýchodní Asie.
Jak to řeší jinde ve světě
Lokální produkce ale může být ohrožena klimatickými změnami, spojenými s šířením nových patogenů. Z těchto důvodů probíhá intenzivní výzkum zaměřený na možnost využití jiných rostlinných zdrojů prosperujících v evropských podmínkách. V Evropě klíčové nadnárodní společnosti produkující pneumatiky podporují výzkum využití speciální odrůdy pampelišky. Pampeliška sibiřská, známá jako koksaghyz (Taraxacum kok-saghyz), je odrůda pampelišky, jejíž šťáva (latex) se používá pro výrobu přírodní gumy (kaučuku) jako alternativa k tradičním zdrojům z kaučukovníku. V Evropě se na tomto výzkumu podílel například Fraunhoferův Institut a společnost Continental, která úspěšně vyhodnotila celý projekt a nyní plánuje pětileté testování. V USA probíhá obdobný intenzivní výzkum za účelem využití pouštní rostliny guayule jako alternativního zdroje přírodní gumy,
Využití ligninu a možnost lokální výroby přírodních pěn by tak mohly významně snížit rizika a posílit soběstačnost.
Technologie výroby, vyvinutá v CARC, je založena na mechanickém napěňování latexu s přídavkem přírodních složek a následné vulkanizaci. Vzniklá pěna má hustotu pouze 0,25 g/cm³, přičemž další podrobná testování struktury a vlastností jsou plánována v rámci připravovaných projektů.
CARC nyní hledá partnery pro spolupráci při dalším vývoji, testování a průmyslovém uplatnění tohoto inovativního materiálu.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
O Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) je přední výzkumná instituce zaměřená na udržitelný rozvoj zemědělství, potravinářství a
ochranu přírodních zdrojů. Ve svých aktivitách pokrývá široké spektrum oblastí výzkumu – od rostlinné výroby, hospodaření na půdě, genetiky, šlechtění a ochrany rostlin, přes zemědělskou techniku až po bezpečnost a vývoj potravin. Je největší výzkumnou organizací v resortu Ministerstva zemědělství a nejvýznamnější vědeckou institucí v oblasti aplikovaného výzkumu v České republice.
um ze
Kontakt pro média:
Ing. Miloš Beran
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v.v.i. (CARC)
telefon: 296 792 361
e-mail: milos.beran@carc.cz
Další články v kategorii
- Novým děkanem Lesnické a dřevařské fakulty MENDELU byl zvolen Vladimír Gryc (12.12.2025)
- Souhrn událostí uplynulého dne 11. 12. 2025 (12.12.2025)
- Lidé v Českém ráji kritizují kácení stromů u silnic, podle silničářů bylo nutné (11.12.2025)
- Fotosoutěž pro Juniory ČSCHMS (11.12.2025)
- Regenerativní zemědělství se po letech pokusů i praxe jeví jako možné a vhodné (11.12.2025)
- Dřevo z Ruska se dostává do EU prostřednictvím dceřiné společnosti výrobce hraček (11.12.2025)
- Potravináři: Nový cíl EU ke snížení množství potravinového odpadu je nesmyslný (11.12.2025)
- Česká vejce podraží. Chovatelé se kvůli rušení klecových chovů bojí konkurence (11.12.2025)
- TZ AOPK ČR: Zákaz zábavní pyrotechniky ochrání přírodu v nejcennějších partiích Hrubého Jeseníku (11.12.2025)
- Ministerstvo zemědělství vyhlásilo výsledky veřejné soutěže programu na podporu aplikovaného výzkumu ZEMĚ II (11.12.2025)

Tweet



