EK vzkázala Maďarsku a Polsku, že jednostranné kroky v obchodu jsou nepřijatelné

Jednostranné kroky týkající se obchodu podnikané jednotlivými členskými státy Evropské unie jsou nepřijatelné, uvedla dnes mluvčí Evropské komise. Informovala o tom agentura Reuters. Polsko a Maďarsko nyní ve snaze ochránit vlastní trhy zavedly do 30. června zákaz dovozu některých zemědělských produktů z Ukrajiny.

Evropská komise podle své mluvčí požádala vládu ve Varšavě a v Budapešti, aby ji seznámily s plány týkajícími se zákazu dovozu obilí a dalších zemědělských výrobků z Ukrajiny. Zdůraznila, že je nutné, aby členské státy taková rozhodnutí koordinovaly s unijními institucemi a připomněla, že otázky obchodu patří do kompetence Evropské unie.

Obilí z Ukrajiny, které se po začátku ruské invaze kvůli zablokovaným černomořským přístavům začalo převážet pozemní cestou přes Polsko a další země, zaplavilo trhy těchto tranzitních zemí. Mělo přitom pokračovat do zemí v Africe a na Blízkém východě, které jsou ohroženy nedostatkem potravin. Polští zemědělci už od loňského léta upozorňovali, že produkce z Ukrajiny sráží cenu, a oni tak nejsou schopni konkurovat. Varšava v sobotu oznámila, že zakazuje dovoz obilí, cukru, semen, mléka a mléčných výrobků a některých dalších potravin z Ukrajiny. Podobné opatření pak udělalo i Maďarsko.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info