Veterináři začali utrácet 1050 hus s ptačí chřipkou

Veterináři začali utrácet 1050 hus v komerčním chovu u rybníka Velebil poblíž Údolí u Nových Hradů. U dvou hejn chovných hus na rybníce se potvrdila ptačí chřipka. Veterináři dnes potvrdili, že je to vysoce patogenní druh H5N1. Vyhlásí proto dvě nová ochranná pásma, tří a desetikilometrové. ČTK to dnes řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Chovy čítající 5000 ptáků patří firmě Rybářství Nové Hrady, v jejímž chovu v Byňově se minulý týden potvrdila ptačí chřipka a veterináři tam 22. listopadu utratili asi 1000 ptáků. V Byňově šlo také o vysoce patogenní virus H5N1, který je potenciálně přenosný na člověka. Rybářství Nové Hrady přesunulo nově všechnu drůbež do hal, řekla dnes ČTK Lucie Filásová z jihočeské veterinární správy.

Ptáci, jež dnes veterináři vybijí, byli ve dvou halách. "Budou se utrácet plynem v kontejnerech," řekla Filásová. Zásah potrvá zhruba do 13:00, potom se drůbež odveze do asanačního podniku.

Nákazu do chovu zřejmě zanesli volně žijící ptáci, stejně jako v Byňově. "Máme i informaci od chovatele, že se na rybníky stahuje hodně divokých kachen. Ještě než se nákaza potvrdila, byli (chovaní) ptáci venku ve výběhu, to láká i volně žijící ptáky. A jak začíná mráz, stahují se na rybníky k ptákům chovaným v halách," řekla Filásová. Krmivo a vodu podávali chovatelé uvnitř, ale nákaza se podle Filásové šíří hlavně trusem, ve vodě. "V současnosti chovatel uzavřel všechny husy i kachny do hal," doplnila veterinářka.

V Byňově je jediný šlechtitelský chov hus v ČR, v jeho genové rezervě se zatím virus neprokázal. Veterináři odebrali vzorky u deseti různých hejn, vyjma Velebilu jsou výsledky negativní. Stejně jako v Byňově je u Velebilu vysoce patogenní virus H5N1. Veterináři proto nově stanoví dvě ochranná pásma. Podle Filásové se jedno z nich posune o tři kilometry na západ. Veterináři zřejmě vyšetří další chovy a informují obce. Mimořádná opatření kolem ohnisek potrvají minimálně několik týdnů.

Rybářství Nové Hrady doufá, že šlechtitelský chov přežije. "Zatím jsou napadené mladé chovné husy, ale rodičovské a prarodičovské chovy jsou bez problémů," řekl v pondělí ČTK ředitel Rybářství Nové Hrady Lubomír Zvonař. Minulý týden řekl, že když se ptačí chřipka prokáže v chovech plošně, budou dopady nedozírné. Veterináři upozornili zaměstnance rybářství, že musí používat jednorázové obleky, aby zabránili dalšímu šíření nákazy. Na zásahu se dnes podílelo pět veterinářů a asi 40 hasičů.

V jižních Čechách jsou od poloviny listopadu ochranná pásma kvůli ptačí chřipce v malochovu u Stráže nad Nežárkou. Ve tříkilometrovém pásmu jsou dva velkochovy, kde je přes 100.000 ptáků. Porážka a zpracování zvířat z těchto chovů budou mít přísnější pravidla, řekl ředitel jihočeské veterinární správy František Kouba.

V Evropě přibývá ohnisek ptačí chřipky. V ČR letos veterináři utratili už zhruba čtvrt milionu ptáků, nemoc citelně zasáhla chovy kachen firmy Perena.

Autor: ČTK

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info