Na Moravě začíná hlavní část vinobraní
17.09.2021 | peprconsulting.cz
V těchto dnech začíná na jihu Moravy hlavní část vinobraní. Vinaři si pochvalují teplé a suché počasí, které jim usnadňuje sběr hroznů a zároveň slibuje kvalitní dozrání pozdních odrůd. Množství sklizených hroznů by mělo podle prvotních odhadů odpovídat dlouhodobému průměru, podobně jako v loňském roce.
Vytrvalé jarní mrazíky, které zpozdily odkvetení révy až na dvacetileté maximum, a léto s menším počtem horkých dní posunuly začátek vinobraní na polovinu září. „Právě začínáme se sklizní hlavních odrůd Müller Thurgau a Muškát Moravský v Bzenci a Sedlci. Na vinicích to vypadá velmi dobře, momentálně se výborně daří bílým odrůdám a vypadá to, že bude i dostatek přívlastkových vín,“ popsal vinohradnický manažer BOHEMIA SEKT Josef Svoboda.
Na Slovácku si vinaři na hrozny počkají o několik dní déle. „Máme v plánu začít 20. září odrůdami Müller Thurgau a Muškát Moravský. Z hlediska aromatičnosti hrozny vypadají moc dobře, jsou krásně voňavé,“ vysvětlila Iva Šantavá, ředitelka vinařství Víno Blatel.
„Tento týden už sklízíme hrozny na Svatomartinská vína. Se sběrem hlavních odrůd jako Müller Thurgau začneme v pondělí. Zatím vše nasvědčuje tomu, že množství a cukernatost bude odpovídat dlouhodobému průměru, hrozny by měly mít jemně pikantní kyselinku,“ uvedl Pavel Vajčner, ředitel vinařství Znovín Znojmo, které má vinohrady na Znojemsku a Hustopečsku.
Vinaři si přejí sucho a teplo
Vinaři si pochvalují zářijové počasí, dosavadní příznivý vývoj roku by ale mohly překazit kroupy nebo nadbytek dešťových srážek. „Současné klima je pro vývoj bobulí a jejich zrání ideální. Pro zdárnou sklizeň potřebujeme, aby teplé a suché počasí vydrželo alespoň do konce září," dodal Josef Svoboda. Kvůli pozdnějšímu termínu sklizně budou mít vinaři méně času na přípravu tradičních Svatomartinských vín, které se uvádí do prodeje 11. listopadu.
Kontakt pro média:
Michaela Vrbová
vrbova@peprconsulting.cz
737 755 094
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



