Recept na výrobu Pivní pálenky Bernard zná jediný člověk
04.06.2021 | Pivovar Bernard
Každá nová edice Pivní pálenky Bernard se vyprodala na e-shopu do týdne, vždy rychle mizí i z pultů prodejen. Do stálé nabídky se úspěšný nápoj zatím ale nedostane.
Je to otázka kapacity lihovaru, který Bernardovu pálenku připravuje. „Biolihovar Zámecké sady v Chrámcích zpracovává především vlastní úrodu ovoce. Na naši pivní pálenku je prostor jen několikrát do roka,“ vysvětluje marketingový ředitel Rodinného pivovaru Bernard Tomáš Lipták. Vytížení biolihovaru, který vyrábí výhradně limitované série exkluzivních pálenek, je závislé na počasí a na tom, kdy zraje ovoce.
Recept na výrobu úspěšného nápoje zná jediný člověk, který ho také úplně sám vyrábí
Způsob, jak z piva získávat čistý a chutný nápoj, objevil mistr chrámeckého lihovaru Jiří Syrovátka. „Podařilo se nápoj zbavit všech neduhů, kterými pivní pálenky trpí, jako je třeba nepříjemná hořkost. Naopak se podařilo vyladit silný, ale chutný a jemný nápoj. Stálo to hodně piva, času a energie, než jsem na to přišel, takže k tomu nikoho nepouštím. Je to příliš drahá zkušenost,“ říká Jiří Syrovátka, který je u výroby pálenky vždy zcela sám.
Na jednu edici pálenky zpracuje 360 sudů piva. „Významnou částí úspěchu je nestejnoměrné zahřívání piva, kterého lze dosáhnout jedině topením dřevem pod měděnými kotli. V nádobách z jiných materiálů tak dobrého výsledku dosáhnout nelze,“ přece nechává nahlédnout do „kuchyně“ Jiří Syrovátka.
Aktuálně pivovar začal prodávat pálenku z druhé letošní edice, celkem letos na trh uvedl 5 200 lahví. Pálenka je vyrobena z ležáku. „Je to exkluzivní nápoj. Silný, jemný, s tóny sladu v chuti i ve vůni. První edice byla skvělá, letošní ročník je ale ještě lepší. Už je to vychytané,“ pochvaluje si spolumajitel pivovaru Stanislav Bernard.
Stříbro z Londýna
Kromě obliby u zákazníků už si Pivní pálenka Bernard vydobyla i uznání odborníků v zahraničí. V soutěži London Spirits Competition v mezinárodní konkurenci v kategorii Other Spirits získala stříbrnou medaili.
Zajímavostí je ovšem i hodnota Pivní pálenky Bernard v internetových aukcích, kde už byla vydražena za desetinásobek původní prodejní ceny. Stává se tak i zajímavým investičním artiklem. „Hodnota pálenky ale stoupá ve více ohledech. Už v prvních měsících jsme zjistili, že zajímavě zraje, získává unikátní hebkost,“ dodává Stanislav Bernard.
Pivní pálenku Bernard je možné zakoupit ve značkových prodejnách pivovaru, v e-shopu pivovaru a také na Alza.cz a Lihovarek.cz.
Přikládám několik snímků, větší výběr ve vyšší kvalitě najdete u Kubrta: http://kubrt.bernard.cz:1597/sharing/lYZm6B1Rx
Radek Tulis
tiskový mluvčí
Rodinný pivovar BERNARD a.s.5. května 1 | 396 01 Humpolectelefon: +420 565 300 277 | mobil: +420 603 869 596e-mail: radek.tulis@bernard.cz | web: www.bernard.cz | FB: www.facebook.com/bernard.cz
Další články v kategorii
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)
- Tento legendární stroj měnil venkov: Příběh nejrozšířenějšího traktoru Evropy (23.12.2025)
- Letos se objevilo ve velkochovech deset ohnisek ptačí chřipky, stejně jako loni (22.12.2025)

Tweet



