Potravinářská inspekce zjistila přes 400 kilogramů mořských živočichů skladovaných na dvoře večerky v nevyhovujících podmínkách
14.07.2020 | SZPI
Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) zjistili porušení několika právních předpisů při kontrole provozovny „Večerka“, Hrobčice 26 v Hrobčicích na Teplicku.
Na dvoře provozovny a v přilehlém skladu inspektoři zjistili přes 400 kilogramů mořských živočichů v živém i zabitém stavu. Různé druhy mořských ryb, chobotnice, sépie, krabi, ústřice a další živočichové byly provozovatelem skladovány zcela nevyhovujícím způsobem – volně ložené v přepravkách, igelitových pytlích, polystyrenových a dřevěných boxech. Zboží bylo zcela nechráněné před vlivy okolního prostředí a podmínky skladování tak neumožnily zajistit bezpečnost skladovaných živočichů a potravin, zejména s ohledem na rizika kontaminace z vnějšího prostředí a rozvoje mikroorganismů.
Došetření případu se uskutečňuje ve spolupráci se Státní veterinární správou, která je pověřena mj. kontrolou výroby, přepravy a skladování potravin živočišného původu.
Inspektoři SZPI dále v provozovně zjistili šest druhů potravin s prošlým datem minimální trvanlivosti, které provozovatel nabízel mezi ostatním zbožím bez jejich oddělení a označení informací, že se jedná o potraviny s prošlým datem minimální trvanlivosti. V části provozovny probíhala rekonstrukce a nedostatečné zabezpečení těchto prostor proti úniku prachu vedlo ke zvýšenému výskytu prachu v prodejní části provozovny. K dalším porušením předpisů patří skladování předmětů nesouvisejících s prodejem potravin v provozovně, znečištění podlahy a stěn dlouhodobými nečistotami, zanedbaná údržba mrazícího zařízení, hromadění starého pečiva a další.
Provozovateli – Xuan Tung Nhu z Bíliny – inspektoři nařídili odstranit zjištěné nedostatky a zahájí s ním správní řízení o uložení pokuty.
Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633
Další články v kategorii
- Ministerstvo životního prostředí vydalo poslední Věstník v roce 2025 (22.12.2025)
- Zvěřina ze střediska na Mostecku táhne, zájem je o divočáka na guláš (22.12.2025)
- Peněženku moc nešetří, čas ale ano. Češi cukroví čím dál víc kupují (22.12.2025)
- Předvánoční víkend někteří věnují uzení masa (22.12.2025)
- Uhlíkově negativní zemědělství: Jak ho můžeme dosáhnout v českých podmínkách? (22.12.2025)
- Rybáři rozvážejí ze sádek v Chropyni desítky tun kaprů pro vánoční trh (22.12.2025)
- Na Vánoce přijde sníh a mráz (22.12.2025)
- Umělé vánoční stromky zůstaly v menšině. Většina je od soukromých pěstitelů (22.12.2025)
- Mléčné výrobky snižují riziko demence. Vědci sestavili seznam vhodných produktů (22.12.2025)
- Pivovar Strakonice loni prodal přes 49.000 hektolitrů piva, meziročně více (22.12.2025)

Tweet



