Domažlický pivovar bude mít tři sládky, mezi nimi je i žena
22.06.2020 | Denik.cz
Jana Müllerová z Osvračína se v obnoveném Městském pivovaru Domažlice stane jedním ze tří sládků. V pivovarnictví pracuje již od roku 2018, ovšem k pivu má mnohem delší vztah.
Jak dlouho už děláte v pivovarnictví?
Okolo piva se motám už od dětství. V Osvračíně jsme měli několik let hospodu, kde jsem prakticky vyrůstala. Po studiu na domažlickém gymnáziu jsem nastoupila na Vysokou školu chemicko-technologickou v Praze (VŠCHT), kde jsem přešla od praxe (pití piva) k teorii jeho výroby. Na VŠCHT jsem vystudovala obor biotechnologie se zaměřením na pivovarství a sladovnictví. V rámci studia jsem také absolvovala praxi v Plzeňském Prazdroji. Do práce jsem nastoupila ihned po studiu, tedy v roce 2018.
S čím jste tenkrát začala?
Ještě před inženýrskými státnicemi jsem od společnosti Pivovary Lobkowicz dostala nabídku na pozici centrálního technologa výroby piva a hned jsem jí brala. Byla to pro mě velká pocta, že mohu pracovat pro společnost, která vlastní 7 pivovarů – Pivovar Černá Hora, Klášter, Rychtář, Protivín, Vysoký Chlumec, Jihlava a Uherský Brod, na tak vysoké pozici, ale hlavně pod vedením skvělého výrobního ředitele Jirky Faměry a ve spolupráci se všemi zkušenými sládky. Každý pivovar je svým způsobem jiný, a to je právě to, co mě na té práci baví – ta velká různorodost, jiné technologické vybavení, jiné technologické postupy, jiní lidé.
Je běžné, aby žena zastávala funkci sládka, je to tedy ojedinělé, anebo je vás více?
Určitě je v této pozici více můžu, ale nejsme nějaký vzácný exponát. Jen za chvilku jsem jich napočítala více než deset.
Co říkáte na skutečnost, že v Domažlickém pivovaru budete tři sládci?Jak se říká: „Víc hlav víc ví“.
Domažlický pivovar je asi menší, než ve kterém pracujete teď. Je pracovní náplň či náročnost práce jiná či odlišná vzhledem k velikostem pivovarů?Ve velkých pivovarech máte výrobní oddělení, ale také oddělení nákupu, obchodu, investic, marketingu a podobně. Jako sládek v minipivovaru jste vlastně vařič, spílák, sklepák, vedoucí stáčírny, marketingový ředitel, ředitel obchodu i nákupu, a navíc jako bonus i průvodce při exkurzích. Takže, ano, náplň práce se liší. V minipivovaru je určitě víc rozmanitá a sládek má na starosti vše, co se kolem pivovaru a piva točí.
Jaké je Vaše oblíbené pivo?
Určitě při ochutnávání, jako člověk z profese, rozeznáte jednotlivé odlišnosti.Pokud budu mluvit o druhu piva, mám nejraději český světlý ležák, a to hlavně pro jeho vysokou pitelnost. Všeobecně lze říci, že pro charakter piva je nejdůležitější, aby bylo vyvážené a člověk si mohl vychutnat i více kousků – to je pak to pravé pivo.
Autor: Petra Kůtová
Další články v kategorii
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)
- Babiš vloží Agrofert do fondu RSVP Trust (23.12.2025)

Tweet



