Vyvážíme surovinu, dovážíme práci
11.06.2020 | Zemědělský svaz ČR
V poslední době rezonuje téma soběstačnost České republiky v základních potravinách. Zemědělský svaz ČR se tomuto tématu dlouhodobě věnuje a v době „koronavirové krize“ vnímáme otázku podpory tuzemské produkce potravin jako klíčovou. V řadě zemědělských komodit dosahuje potravinová soběstačnost ČR nízkých hodnot, v jiných jsme výrazně přebytkoví. A u některých komodit existuje tzv. skrytá nesoběstačnost. Těmito komoditami jsou hlavně hovězí maso a mléko.
Z hlediska produkce mléka a chovu skotu na maso dosahuje Česká republika dlouhodobě míry soběstačnosti kolem 130 procent. Ovšem jde pouze o ukazatel zemědělské produkce vztažené k tuzemské spotřebě. Výrazně horší situace je u těchto surovin zpracovaných na potraviny. Dlouhodobě podíl hovězího masa a masných výrobků z něj a mléčných výrobků zpracovaných v zahraničí stoupá. Zemědělci na to reagují vývozem kvalitní české suroviny, o kterou je v zahraničí zájem. Z pohledu spotřebitelů a národního hospodářství jde o nevýhodnou situaci. Především z toho důvodu, že vyvážíme surovinu a dovážíme výrobky s přidanou hodnotou. Díky tomu se pak ČR dostává v rámci Evropského trhu do role méně rozvinutých zemí a vlastními prostředky financujeme další nerovnováhu na tuzemském trhu.
Čeští chovatelé dojného i masného skotu patří ke špičce ve svých oborech. Užitkovost dojnic je 5. nejvyšší v Evropě a čeští chovatelé s masnými i dojnými zvířaty sklízejí uznání na světových akcích zaměřených na vzhled zvířat. O česká masná zvířata i o české mléko je ve světě zájem pro jeho vysoké výživové parametry a zdravotní nezávadnost. Čeští chovatelé za poslední desetiletí posunuli péči o svěřená hospodářská zvířata na vysokou úroveň, díky čemu v zahraničí získávají vysoké uznání. Vyzýváme české spotřebitele, aby toto uznání projevili vyšším zájmem o tuzemské potraviny. Získáte tak kvalitní zdroj energie a pomůžete zemědělcům zajistit lepší péči o krajinu.
Vyzýváme v současné kritické situaci na trhu obou těchto komodit, aby čeští zpracovatelé a především obchodníci v ČR upřednostnili české potraviny a nedovážely je ze zahraničí. Prohlubují tak negativní dopady způsobené koronavirovou situací na chovatele a tím i na českou krajinu a český venkov.
Záznam z tiskové konference: https://www.zscr.cz/clanek/vyvazime-surovinu-dovazime-praci-5240
Vladimír Pícha, komunikace a vnější vztahy ZSČR
Další články v kategorii
- Ceny potravin v roce 2026: Levné máslo a brambory, zdraží káva či kakao (26.12.2025)
- Pivovar Strakonice prodal meziročně více piva, letos investoval i do automatizace chlazení (25.12.2025)
- ČSÚ: Živý kapr letos stojí 126,23 koruny za kilogram, mírně víc než loni (24.12.2025)
- Udělejme z krmení zvěře vánoční zvyk, který opravdu pomůže (23.12.2025)
- Vláda souhlasí se záměrem obnovit daňové zvýhodnění vína, zákon připraví vlastní (23.12.2025)
- Čína zavádí vysoká cla na mléčné výrobky z EU, podle Bruselu neoprávněně (23.12.2025)
- Proč jedle neopadá a smrk je historicky králem českých Vánoc? (23.12.2025)
- Mýty italské kuchyně. Historik bourá legendy o ikonických pokrmech, čelí výhrůžkám (23.12.2025)
- Pavel Vacek: Kapr je jednička, sváteční polévky střídáme (23.12.2025)
- Potravinářská inspekce zjistila v tržní síti masné konzervy z dovozu falšované sníženým obsahem masa a s nedeklarovaným alergenem (23.12.2025)

Tweet



