70 milionů korun. Ministr Jurečka vystaví účet za ptačí chřipku

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) na začátku dubna požádá vládu o zvýšení peněz na potírání ptačí chřipky. Řekne si o 70 milionů korun. Řekla to mluvčí ministerstva Markéta Ježková. Na náhrady měl pro letošní rok resort připravených 31,3 milionu korun. Celostátní veterinární opatření byla odvolána na začátku března, poslední nové ohnisko se objevilo před déle než týdnem.

"Ministerstvo připravuje materiál, ve kterém s ohledem na to, že se nedá odhadnout, kdy se situace zklidní, bude zatím žádat vládu o schválení navýšení rozpočtu o 70 milionů Kč. Pro stát jde o mandatorní, tedy povinný výdaj, chovatelé nemusí mít obavy, že nebude pokrytý. Podle předpokladů bude materiál předložen koncem března či začátkem dubna," řekla Ježková.

Nemoc zasahující ptáky se v českých chovech objevila na začátku letošního roku. Veterináři vyhlásili celkem 38 ohnisek, kolem kterých zpřísnili veterinární dozor. V současné době trvají pásma ještě u 12 ohnisek, u ostatních byla zrušena. Veterináři utratili zhruba 98.000 kusů ptáků a zlikvidovali 115.000 kusů vajec. Státní veterinární správa už ale zrušila celostátní zákaz pořádání výstav a burz ptactva, který zavedla v první třetině ledna. Komerční chovatelé také mohou mít drůbež venku ve volných výbězích. Ve vyhlášených pásmech kolem jednotlivých ohnisek nemoci ale nadále mimořádná veterinární opatření platí.

Podle aktuálních veterinárních údajů je chřipka stále rozšířená skoro na celém území Evropy, vyskytla se již v 26 zemích. Ohnisek v chovech drůbeže bylo nahlášeno více než 970. Nejvíce jich bylo ve Francii (458), Maďarsku (234), Bulharsku (67), Německu (75) a Polsku (64).

Ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád v březnu řekl, že teplé a slunečné počasí by mělo ptačí chřipku na jaře utlumit. Jarní deště by měly viry z povrchu půdy splavit do řek. Dá se podle něj krátkodobě sice očekávat nárůst počtu případů volně žijících ptáků, jak budou více lokálně migrovat, v celkovém měřítku by ale měla epidemie polevit.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info