Průzkum: Sucho je pro českou společnost čtvrté nejzávažnější téma

Nedostatek pitné vody vnímají Češi jako čtvrté nejzávažnější téma za přílivem uprchlíků, hrozbou války a kriminalitou. Podle 41 procent lidí je sucho reálným problémem, pro 21 procent budoucí hrozbou, ukázal průzkum, který dnes zveřejnila společnost AdHackers. Průzkum hodnotil komentáře pod internetovými články a výstupy médií o suchu. Součástí bylo i dotazování lidí.

"Přes 60 procent diskutujících potvrzuje, že jde o aktuální problém nebo blížící se hrozbu," řekl ředitel AdHackers Jan Řehák. V šetření společnost analyzovala skoro 1300 online diskusí pod články i na sociálních sítích a na fórech.

Šetření analyzovalo i skoro 3400 loňských mediálních příspěvků o suchu. Na jaře se objevovaly v nízké míře, během léta pak prudce stouply. Sucho jako reálný problém popisovalo 79 procent příspěvků, 12 procent o něm informovalo neutrálně. Osm procent mediálních výstupů hovořilo o suchu jako o potenciální hrozbě a podle procenta nepředstavovalo problém.

V rámci průzkumu se během letošního ledna ptali výzkumníci také přímo lidí. Podle 82 procent z více než tisíce respondentů média hovoří o suchu málo. Tři čtvrtiny respondentů mají obavy z nedostatku pitné vody, podle 78 procent by se měla omezit spotřeba.

Předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR František Barák k tomu podotkl, že zásobování vodou v Česku není ohrožené a bude i v následujících měsících řádně pokračovat.

Vláda loni v červenci schválila koncepci, která by měla vést k lepšímu hospodaření s vodou. Podle dokumentu by receptem na boj proti suchu mělo být lepší zavlažování, využití dešťové vody, šetření s vodou a její zadržování. Dokument obsahuje přes 50 úkolů pro ministerstva a úřady a počítá i se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody.

 

Autor: ČTK

www.ctk.cz

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info