Čokoládové vejce ukrývalo kromě překvapení i peroxid vodíku

Čokoládové vejce s překvapením? Státní veterinární správa zachytila cukrovinku, ve které byl kromě dětské hračky i peroxid vodíku. Ten je v potravinách přísně zakázaný. Nešlo přitom o výjimečný případ.

Není překvapení jako překvapení. Pro inspektory to měla být rutinní kontrola čokoládových sladkostí. V tu chvíli ještě netušili, jaký dvojsmysl se z výrobku "vejce s překvapením" skutečně vyklube. Cukrovinka s hračkou obsahovala i peroxid vodíku, který se používá hlavně k bělení nebo dezinfekci. V potravinách je jeho použití zakázané.

Podle oslovených odborníků není vyloučené, že výrobce přidal do cukrovinek peroxid vodíku úmyslně. "Trošku se divím, že se nerozložil. Protože jinak se při tepelném zpracování rozkládá na vodu a kyslík, takže nezávadné látky. Spíš si myslím, že tam byl přidán úmyslně, aby kontroloval mikroorganismy," říká Jana Hajšlová, profesorka v oboru chemie a analýzy potravin na pražské Vysoké škole chemicko-technologické. Druhou možností prý je, že peroxid byl použit třeba k vyčištění výrobního stroje, ale pak nebyl důkladně odstraněn.

Zásilka vajec s krtečkem, který se na obalu příznačně chytá za hlavu, přišla z Německa. Kolik vajec se dostalo k českým zákazníkům, veterinární správa neuvedla. Není to přitom poprvé, co kontroloři našli v obvyklých potravinách neobvyklé látky. Dříve objevili třeba mák s morfinem nebo likér s průmyslovou chemikálií.

Počet závadných potravin je nicméně podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce stejný jako před rokem. Nestoupá, ale ani neklesá – jen v současnosti kontroloři upozorňují na 300 nevyhovujících šarží (přehled nevyhovujících výrobků můžete najít na webu Potraviny na pranýři).

Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info