Politici se neshodli na ochraně před levnými potravinami

Návrh ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) na opatření, která měla chránit Česko před záplavou levných potravin ze zahraničí, vláda dnes kvůli legislativním nedostatkům odložila. Zatímco někteří výrobci návrh, který sleduje dovozy ze zahraničí, vítají, další se bojí odvetných opatření okolních států. "Já si to v praxi vůbec neumím představit, jak by chtěl bránit tomu, aby se sem dostaly levné potraviny. Naopak, já si myslím, že lidi by levné potraviny ocenili," zhodnotil návrh bývalý ministr zemědělství Petr Bendl (ODS). Ministři se k projednávání návrhu ministra zemědělství vrátí až za týden.

Opatření mají za cíl zmonitorovat dovoz a zabránit tomu, aby český trh nezavalily produkty za dumpingové ceny - i proto budou nově firmy hlásit ceny, za které nakupují. Třeba mezi českými ovocnáři je návrh kvůli strachu z polských jablek vítán - a stejné je to i v mléčném průmyslu.

Českým mlékárnám se otevírá další trh - nově budou mít možnost vyvážet do Chile. Informovala o tom veterinární správa. Chce tak pomoci tuzemským producentům nahradit ztracený odbyt v Rusku. Jedná už proto také s Jihoafrickou republikou a Austrálií. Moskva zakázala dovoz mléka, mléčných výrobků a dalších potravin ze zemí Evropské unie a Spojených států.

Přímé dopady embarga by se podle Jurečky letos mohly pro české producenty vyšplhat až na 300 milionů korun na nevyvezeném zboží, nepřímé dopady kvůli dovozu přebytků z ostatních zemí až na půldruhé miliardy korun.

Miroslav Kalousek (TOP 09):

"Pokud se pan ministr Jurečka cítí být vrchním lobbistou všech zemědělců, dělá svoji práci dobře. Pokud se cítí být členem vlády České republiky, dělá svoji práci špatně, protože se snaží o co nejvyšší ceny potravin."

Ministerstvo zemědělství podle Jurečky kvůli zvýšení nákupu domácích potravin chystá spustit od 15. října do Vánoc osvětovou kampaň za zhruba 50 milionů korun. Akce s názvem České Vánoce s regionální potravinou má být zaměřena především na výrobky se značkami Klasa, Regionální potravina, Bio nebo Český výrobek garantovaný Potravinářskou komorou. Ministr chce na kampani spolupracovat s potravinářskými firmami i obchodními řetězci.

Čerstvá zelenina je hlavně z dovozu

A zatímco se v loňském roce u všech hlavních živočišných komodit soběstačnost Česka o jednotky procent zvýšila, u čerstvého ovoce či brambor se naopak ještě více snížila. Z dovozu pocházelo již téměř 30 procent snězených brambor a čtvrtina ovoce. U čerstvé zeleniny, kterou Češi jedí celoročně, tedy i v době, kdy ji v tuzemsku nelze vypěstovat, klesla soběstačnost dokonce pod 40 procent.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info