Sankce: Odboráři chtějí navýšit schodek rozpočtu. Není to fér, reaguje Kalousek

Kvůli ruským sankcím požádají odbory vládu o zvýšení schodku rozpočtu na příští rok. Deficit chtějí zvednout z plánovaných sto miliard na 115 až 120 miliard korun. Důvodem má být zákaz vývozu potravin, které postihne ruské embargo. Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska se ale jedná o neférové jednání. "Požadovat pod záminkou sankcí, jejichž dopad je odhadován na dvě miliardy korun, další navýšení výdajů, kdy se mají daňoví poplatníci složit ve prospěch poměrně úzké skupiny producentů, je možná oprávněný požadavek lobbistů, ale odpovědný politik by na to neměl přistoupit," uvedl Kalousek.

Odboráři jsou přesvědčeni, že příští rozpočet bude vyšší díky lepšímu výběru daní o zhruba 20 miliard. "Myslíme si, že by se tyto peníze mohly investovat. Podle mě je lepší v současnosti navýšit schodek na 120 miliard a potom ho lepším výběrem daní snížit. Pokud to uděláte obráceně, tak se budou zvedat na rozpočet daleko vyšší tlaky," uvedl předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. 

Peníze chce Dufek použít na podporu vývozu českých potravinářských výrobků. "Taky je tu možnost uskladnit nadlimitní výrobu v českých skladech, což pochopitelně stojí určité peníze. Kdyby to zafinancovala vláda, tak by čeští zemědělci dokázali v horších dobách prostředky vyvézt," myslí si Dufek.

Miroslav Kalousek (TOP09), předseda poslaneckého klubu:

"Požadavek ve mě vyvolává poměrně hořký úsměv, protože to, co už teď připravuje současná vláda a ministr Babiš, je plýtvání. Pod záminkou sankcí, jejichž dopad je odhadován na dvě miliardy korun, požadovat ještě další navýšení výdajů, kdy se mají všichni daňoví poplatníci v republice složit ve prospěch poměrně úzké skupiny producentů, je možná oprávněný požadavek lobbistů, ale odpovědný politik by na to neměl přistoupit."

Podle Kalouska by měla českým exportérům pomoci zvýšená diplomatická aktivita. "Jsem zásadně proti jakýmkoliv finančním kompenzacím. Exportní politika do toho či onoho teritoria je součástí podnikatelského rizika, které každý podstupuje dobrovolně. V okamžiku, kdy se riziko stane skutečností, není fér chtít po všech ostatních, aby mu to riziko zaplatili," dodal Kalousek.

Bartošek: V době, kdy ekonomika šlape, bychom měli splácet dluhy

Požadavek odborů odmítá také místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). "Není to cesta, kterou by chtěli lidovci jít. V době, kdy se daří a zdá se, že ekonomika šlape, bychom měli splácet předchozí závazky, ne tvořit nové dluhy," uvedl. Situaci kolem sankcí by chtěl Bartošek řešit koncepčně. "Vzhledem k sankcím, které tu máme, chceme zavést Kurzarbeit. Máme pozitivní zkušenosti z Německa, kde se v roce 2010, kdy byla Kurzarbeit zavedena, enormně snížila nezaměstnanost. Myslíme si, že by tento nástroj mohl v zemědělství, a ještě více v průmyslu, velmi pomoci," dodal.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny Jana Bartoška to však není krok správným směrem. Situaci chce řešit koncepčně, a to zavedením Kurzarbeitu - více o tématu.

Zdroj: ČT24

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info