Zemědělský svaz ČR je vážně nespokojen s ruským embargem

Zemědělský svaz ČR vyjadřuje vážnou nespokojenost s omezeními, které uvalilo Rusko na dovoz evropských potravin a některých zemědělských komodit. Je třeba, aby se česká vláda touto situací vážně zabývala a hledala řešení ve spolupráci s vládami ostatních zemí a nejvyššími představiteli EU.

Zemědělský svaz vnímá jako ne příliš  šťastné rozhodnutí ruského prezidenta vyhlásit sankce v odvětví zemědělství a potravin. „Toto rozhodnutí může mít vážné dopady do evropského a tím i českého zemědělství, řekl Ing. Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR. Zároveň toto rozhodnutí neumožní ruským spotřebitelům kupovat kvalitní evropské potraviny. „Možnost nahrazení dovážených potravin z EU vlastní produkcí od ruských farmářů je krátkodobě nereálná a případné dovozy ze třetích zemí nebudou mít tak vysokou kvalitu, jako mají evropské produkty,“ vysvětluje Pýcha.

Ačkoliv český agrárně potravinářský export do Ruska nedosahuje příliš vysoké úrovně, je tato země pro české zemědělce a potravináře perspektivní zemí a některé  české výrobce může zákaz významně postihnout. „Je nezbytné, aby česká vláda našla nástroje, jak těmto společnostem v případě potřeby pomoci,“ apeluje Pýcha.

Ačkoliv největší dopad zákazu ponesou primárně jiné evropské země jako např. SRN, Polsko, Holandsko, Belgie, Dánsko, je třeba vnímat, že sekundárně může vážně ohrozit celý agrární sektor EU, tedy i české zemědělce. Zákaz dovozu bude znamenat snahu uplatnit vyrobené produkty na evropském trhu. To může vést k propadu cen některých komodit v EU a tím také v České republice. I na tuto situaci je třeba se připravit.

Klára Kozlová

Zemědělský svaz ČR

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info