Moskva zakáže dovoz většiny potravinářských výrobků ze Západu

Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků a ovoce a zeleniny z Evropské unie i Spojených států. Oznámil to dnes ruský premiér Dmitrij Medveděv. Kromě toho Rusko podle premiéra zakáže tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zákaz zvažuje i pro tranzitní lety aerolinek z EU a USA do Asie.

Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na dovoz z Austrálie, Kanady a Norska. Zákaz dovozu z EU a USA se nevztahuje na alkohol.

„Na sankcích není nic příjemného a nebylo to snadné rozhodnutí, ale museli jsme ho učinit," prohlásil Medveděv. List Financial Times poznamenal, že sankce jsou rozsáhlejší než očekávali někteří experti a že pravděpodobně urychlí inflaci v Rusku.

Ruský prezident Vladimir Putin už ve středu podepsal dekret zakazující či omezující dovoz zemědělské produkce ze zemí, které přijaly proti Rusku sankce kvůli ukrajinské krizi. Dnes byl zveřejněn seznam konkrétních výrobků, kterých se to týká.

Agentura AP připomíná, že Rusko je silně závislé na dovozu potravin, a to většinou právě ze Západu. Zejména to platí o velkých městech, jako je Moskva.

Země Evropské unie loni do Ruska podle AP vyvezly potravinářské a zemědělské výrobky za 11,8 miliardy eur (téměř 330 miliard korun), USA pak za 1,3 miliardy dolarů (přes 27 miliard korun).

Vláda má zajistit dostatek zboží na trhu

Putinovo nařízení kromě konkrétních kroků k prosazení zákazu vládě také ukládá, aby zároveň zajistila dostatek zboží na trhu a nepřipustila prudký růst cen zemědělských a potravinářských výrobků. V případě nutnosti může seznam zakázaných položek i dobu platnosti upravovat, dbát má ale vláda hlavně na zvýšení domácí nabídky.

Rusko by dále mohlo zavést omezení týkající se dovozu letadel, lodí a automobilů, dodal Medveděv. Zdůraznil však, že vláda realisticky vyhodnotí výrobní potenciál Ruska v těchto oblastech.

Spojené státy a EU obviňují Rusko, které už v březnu anektovalo ukrajinský poloostrov Krym, z rozdmýchávání napětí na východě Ukrajiny a z podpory proruských separatistů. Proto EU i USA zavádějí sankce vůči jednotlivcům i firmám. Moskva na to reaguje recipročními opatřeními.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info