Rusko zvažuje, že zakáže dovoz ovoce z EU. Kontrola je tam slabá, tvrdí

Ruská veterinární služba zvažuje úplný nebo částečný zákaz dovozu ovoce z Evropské unie, zejména z východoevropských zemí. Podle ruských médií to řekl její mluvčí. Dodal, že důvodem je nedostatečná kontrola evropského exportu.

"Naši odborníci učiní rozhodnutí během jednoho až dvou týdnů," řekl agentuře Reuters mluvčí veterinární služby. Ruská agentura RIA Novosti předtím uvedla, že rozhodnutí v této věci by mohlo padnout do konce tohoto týdne.

Reuters poznamenal, že rozhodnutí přichází jen pár hodin po tom, co arbitrážní tribunál v Haagu nařídil Rusku zaplatit přes 50 miliard dolarů akcionářům někdejší společnosti Jukos (více čtěte zde).

Vztahy mezi Ruskem a Evropskou unií jsou nyní kvůli ukrajinské krizi napjaté, EU minulý týden protiruské sankce ještě rozšířila. Navíc se chystá přijmout takzvané sektorové sankce s dopady na celá odvětví ruské ekonomiky, aby přiměla Rusko k ukončení podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí uvedl, že Moskva se nechystá odpovědět na sankce EU ve stylu oko za oko, zub za zub. "Propadat hysterii a na ránu odpovídat ranou, to není důstojné velké země. Z toho budeme vycházet," řekl Lavrov.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info