V EU loni klesl počet varování před nebezpečnými potravinami

Počet varování před nebezpečnými potravinami v Evropské unii se loni snížil. Nejvíce nebezpečných potravin a krmiv nadále přichází do EU z Číny. Evropský systém včasné výměny informací pro potraviny a krmiva RASFF ve své dnešní výroční zprávě uvedl, že loni bylo v rámci systému předáno celkem 3205 původních oznámení, což bylo o 8,8 procenta méně než před rokem.

Úřady jednotlivých členských zemí loni předaly RASFF 433 upozornění na výrobky z Číny. Další příčky patřily Indii a Turecku. Počet upozornění ale podle agentury DPA v případě všech tří zemí klesl.

Problémy byly zaznamenány také u 25 výrobků z České republiky, což bylo mnohem více než v předchozích dvou letech. V roce 2012 bylo nahlášeno pouze osm problematických produktů z České republiky a v roce 2011 to bylo 22 výrobků.

Mezi nejčastější problémy se řadí potraviny napadené plísněmi, viry nebo se zbytky pesticidů. Z celkového počtu oznámení se jich 84,6 procenta týkalo potravin. Celkem 272 případů, tedy 8,5 procenta, se týkalo krmiv a 223 materiálů určených pro styk s potravinami.

Systém RASFF byl zřízen před 35 lety. Usnadňuje přeshraniční výměnu informací mezi orgány členských států odpovědnými za bezpečnost potravin a krmiva. Kromě zemí EU jsou jeho členy také Norsko, Lichtenštejnsko, Island a Švýcarsko.

Autor: ČTK

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info