Králičí maso z Číny pozastaveno

Ještě než došla oficiální informace systémem rychlého varování RASFF, začal český distributor na základě sdělení z Německa stahovat z tržní sítě zásilku čínského králičího masa. Problémy se týkají 5 000 kg závadného výrobku.

Do ČR bylo dovezeno králičí maso, u kterého byl v místě vstupu do EU v Hamburku odebrán vzorek a potvrzena přítomnost zakázané látky, metabolitu furazolidonu, nitrofuranu. Jedná se o králičí hřbety s datem minimální trvanlivosti 3. 2. 2016.

Maso pochází z Číny od výrobce Heze Foodstar, distributorem v České republice je firma Bidvest Czech Republic s.r.o, která z vlastní inciativy na základě zprávy z Německa začala stahovat veškeré výrobky do svého centrálního skladu.

Státní veterinární správu o tom informoval Bidvest a požádal o součinnost při stahování výrobků. Následně jsme obdrželi oficiální informaci systémem RASFF.

Dozor nad stahováním provádí Krajská veterinární správa pro Středočeský kraj, ve spolupráci s KVS pro Moravskoslezský kraj a s KVS pro Kraj Vysočina.

Jelikož byly výrobky distribuovány do tržní sítě věc, byla předána také SZPI a orgánům veřejného zdraví.

Identifikace výrobku:

Králičí hřbety bez kosti

Králičí maso hluboce zmrazené

Datum výroby:  4. 2. 2014

Minimální trvanlivost: 3. 2. 2016

Šarže: FST14011

Hmotnost: 500 g

Země původu: Čína

Distributor: Bidvest Czech Republic

Výrobce: Heze Foodstar  Co. LTD

Jednorázová konzumace by přímo zdraví ohrozit neměla, nicméně pokud si někdo tento výrobek zakoupil, udělá nejlépe, když jej vrátí prodejci.

Josef Duben, tisk. mluvčí SVS

 

Tisk

 

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info