Zásilka zeleného čaje z Číny nebyla vpuštěna do oběhu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) ve spolupráci s Celním úřadem pro hlavní město Prahu, zadržela zásilku vietnamského zeleného čaje o celkovém množství 236 kg, kterou z důvodu zdravotní závadnosti nevpustila do oběhu a spotřebitelé tak nebyli ohroženi. 

Z celkových 8 druhů čaje byly odebrány celkem 4 vzorky, přičemž 3 z nich byly vyhodnoceny jako nevyhovující vzhledem k obsahu pesticidů, čímž došlo k porušení požadavků nařízení č. 396/2005 v platném znění. 

Přehled nevyhovujících vzorků: 

- Meng Ding Mao, množství 28 kg, nevyhověl z důvodu obsahu pesticidu chlorpyrifos, přítomného v množství 0,25 mg/kg při povoleném limitu 0,1 mg/kg. 

- Formosa Oolong, v množství 33 kg, který obsahoval 0,44 mg/kg buprofezinu a 0,25 mg/kg imidaclopridu, přičemž limit pro oba činí 0,5 mg/kg. 

- Sechuan Green Tea v množství 42 kg, který nevyhověl kvůli obsahu pesticidů buprofezin, acetamiprid, chlorpyrifos, fipronil a imidacloprid. 

Objednatelem zásilky do ČR byla firma XIN RONG INTERNATIONAL, spol. s r.o. Jeruzalémská 10/956, 11000 Praha. Jako dovozce byl uveden Shenzhen Rui Xin Shunda Import Export CO., LTD Shenzhen City, East Iacon Wenjin intersection of satisfying building block A, 4001, CHINA.  

O likvidaci či vrácení zásilky dodavateli bude rozhodnuto v nejbližší době.

Zpracoval: Bc. Radoslav Pospíchal – zástupce tiskového mluvčího, tel.: +420 542 426 613

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info