Kupujete kapra? Kontroloři jsou letos spokojeni

Do českých ulic vyrazili prodejci vánočních kaprů a současně s nimi také veterináři a inspekce, která rybářské stánky kontroluje. Nejčastějšími prohřešky jsou šizení na váze nebo špatná hygiena. Dobrou zprávou je, že kontroloři letos zatím žádné výraznější chyby nezjistili.

Kontroloři se zajímají třeba o to, jestli prodejce umí rybu správně a šetrně usmrtit. Také zkoumají, zda má stánek v pořádku všechny doklady a jestli je v něm čisto. "Dále se v některých případech vyskytlo bohužel kouření na pracovišti, a to je také nehygienické chování," vysvětluje inspektorka městské veterinární správy Kateřina Březinová. 

Prodejce kaprů a brigádníky čekají ještě nabité tři dny. Varují ale opozdilce, že na Štědrý den už si u mnohých nekoupí ani šupinu. 

Jeden stánek prodá v předvánoční špičce i okolo osmdesáti kusů. Jestli zákazníky nešidí, kontroluje i další úřad, tedy obchodní inspekce. "Zjišťujeme, zda je správně účtována cena, zda je spotřebitel správně seznámen s cenou. A jestli prodejci používají ověřená měřidla," říká mluvčí ČOI Denis Gaidoš.

Nejlevnější kapr je z Nových Hradů

Cena symbolu českých Vánoc se přitom velmi liší. Nejlevněji vychází kapři z Nových Hradů, dají se pořídit zhruba za 65 korun. Nejdráž už tradičně vychází Třeboňský kapr, konkrétně 79 korun za kilo. Záleží také na tom, kde si zákazník rybu koupí. Desítky korun se dají ušetřit při nákupu přímo na sádkách. Výběrový kousek u stánku na ulici někde vyjde i na 90 korun. 

Ovšem štědrovečerní procházka by se měla obejít bez pouštění kapra na svobodu. Zhruba 70 procent ryb, které lidé vrátí zpátky do řeky, totiž zemře.

Zdroj: ČT24

 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info