Rozinky v českých obchodech obsahují jed, který způsobuje rakovinu

Více než dvojnásobné překročení limitu pro plísňový jed ochratoxin A v rozinkách dvou značek prodávaných v supermarketech na českém trhu odhalil spotřebitelský časopis dTest. Tento jed, který může způsobit nádory ledvin a varlat, obsahovaly rozinky z Turecka a z Argentiny.

Časopis upozornil, že plíseň není viditelná okem a jed nelze zničit tepelnou úpravou při vaření či pečení. Časopis podal podnět Státní zemědělské a potravinářské inspekci k nahlášení obou závadných výrobků do unijního systému rychlého varování RASFF. Konkrétní obchody, které závadné rozinky prodávají, časopis neuvedl.

Více než trojnásobek unijního limitu, který činí deset mikrogramů na kilogram, testy zjistily u rozinek Sultanien Suntree z Turecka. Do České republiky je dovezla německá firma Heinrich Brüning.

U argentinského výrobku Rozinky obří Nature park byl limit překročen dvojnásobně. Distributorem je K-SERVIS PRAHA a.s. z Rudné u Prahy.

Spotřebitelský časopis odhalil závady při kontrole vánočních pochoutek. Redaktoři nakoupili v různých českých obchodech celkem 24 vzorků rozinek a 20 balíčků pražených loupaných arašídů. Všechny arašídy byly zdravotně nezávadné.

Lidovky.cz, ČTK

 

Tisk

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info