SZPI zjistila nebezpečné a falšované paštiky v obchodní síti

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) upozorňuje spotřebitele na zjištění dvou paštik nebezpečných pro osoby s alergií na sóju. Produkty obsahují sójovou bílkovinu, výrobce přitom neuvedl tento alergen ve složení na obalu. Jedná se o následující šarže:

BEST Paštika s kuřecím masem v balení 50 g a označením doby minimální trvanlivosti do 8. 8. 2014, dovozce a distributor: Laska Dalboss spol. s r. o., Wichterlova 2372/10, Praha, výrobce: Zaklady Miesne Werblinski SP z o. o., Debnialky Kaliskie 22, Kalisz, Polsko.

BEST Paštika s kachním masem na víněv balení 120 g a označením doby minimální trvanlivosti do 4. 11. 2013, dovozce a distributor: Laska Dalboss spol. s r. o., Wichterlova 2372/10, Praha, výrobce dle průvodní dokumentace: Wielkopolskie Zaklady Miesne „AGRICO“, Spolka z ograniczona odpowiedzialnoscia Zaklad Pracy Chronionej Pawlowek 36, Polsko.

 Laboratorní analýza prokázala u uvedených výrobků přítomnost sójové bílkoviny v množství 0,61% a 1,06%. Vzhledem k tomu, že přítomnost alergenu nebyla uvedena na obalu a jedná se tak o potravinu nebezpečnou pro osoby s alergií na sóju, inspekce v souladu s nařízením (ES) 178/2002 Sb. neprodleně celorepublikovým opatřením nařídila stažení závadných šarží z tržní sítě. Předmětné potraviny uváděla do oběhu společnost Kaufland Česká republika v.o.s. SZPI zároveň vložila notifikaci do systému rychlého varování pro potraviny (RASFF).

SZPI dále zjistila závadnou potravinu Vitae d’Oro, Drůbeží paštika v balení 130 g a s označením doby minimální trvanlivosti do 12. 9. 2014, prodávající: Kaufland Česká republika v.o.s., země původu dle průvodní dokumentace: Polsko. Výrobek nevyhověl ve znaku obsah masa a tuku. Na obalu výrobce uvádí: podíl drůbežího masa min. 50%, tuk min. 35%. Laboratorní analýza u uvedené šarže prokázala přítomnost masa v objemu 33,5% a obsah tuku v objemu 16,3%. Potravina je označena klamavými údaji a inspekce předmětnou šarži zakázala uvádět do oběhu. Vzorek SZPI odebrala v provozovně ANH BUI THI, Karlická 38/11, Praha 5, distributorem a prodejcem v ČR je společnost Kaufland Česká republika v.o.s.S kontrolovanými osobami SZPI zahájí správní řízení o uložení sankce.

Zpracoval: Mgr. Pavel Kopřiva - tiskový mluvčí, tel.: +420 542 426 633 

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info