"Myslivecký zákon" opět pod stolem. Obce chtějí změnu

Novela zákona o myslivosti, i takové téma se poměrně úzce dotýká fungování venkovských obcí. O to větší překvapení vzbudila informace o zastavení přípravy tohoto důležitého předpisu, uvádí server plzenskenoviny.cz

"Vzhledem ke složité politické situaci nebude dále projednávána. Nebude tak zařazena ani na program jednání vlády a patrně nedojde ani k vypořádání shromážděných připomínek," informoval Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR) zdroj z ministerstva zemědělství.

"Pokud se tato informace potvrdí, spadne pod stůl materiál, k němuž byla z naší strany vyslovena řada závažných připomínek. Přesto však jsme cítili šanci, že se dlouho neřešené problémy podaří alespoň částečně napravit", uvedla k současné situaci předsedkyně SMS ČR Jana Juřenčáková.

SMS ČR nedávno adresovalo ministerstvu sérii připomínek, které apelovaly například na účinnější sankcionování pytláků, nebo posílení pravomocí lesní stráže. Ta by mohla zasahovat v případech řádění nelegálních čtyřkolek a motocyklů, jejichž počet v lesích rok od roku stoupá.

"Často mi les připomíná spíše závodní dráhu, než místo klidu a oddychu," vyjádřil nespokojenost vůči současnému stavu například Oldřich Vávra, starosta obce Tupesy, která leží na úpatí Chřibů.

Snad největším nedostatkem, který SMS ČR požadovalo v návrhu odstranit, je způsob, jakým novela řeší katastrofální škody způsobené černou zvěří, které venkov v současnosti nebývale trápí. Problém je totiž závažný a předkládaná novela zákona šla spíše cestou kosmetických úprav.

Starosta Vítějevsi Petr Havlíček, který se problematikou regulace myslivosti dlouhodobě zabývá, k tomu řekl: "Jestliže Ministerstvo zemědělství nezačne okamžitě řešit otázku škod na polních a smíšených honitbách, čekají Českou republiku škody na plodinách takového rozsahu, že si to v současnosti dokážeme jen těžko představit. Navrhujeme proto, a to s plnou vážností, povolit lov černé zvěře v polních a smíšených honitbách celoročně bez omezení."

Předložené připomínky, které jsme se snažili prosadit do této důležité novely, tak zůstanou bez reakce. O jejich prosazení bude SMS ČR usilovat neprodleně po volbách do Poslanecké sněmovny a ustavení nové vlády disponující její důvěrou. Spěch je namístě - jak zdůrazňuje starosta Havlíček, už není pověstných "za pět minut dvanáct", ale ve většině honiteb pět minut po dvanácté.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info