Je libo hlodavce v sušenkách? Inspektoři uzavírají další obchody

V Česku přibývá případů, kdy jsou při kontrolách v potravinářských prodejnách objeveny myši nebo alespoň stopy po hlodavcích. Kvůli nim nechala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) za první pololetí uzavřít víc obchodů než za celý loňský rok. Inspektoři ale našli i další hygienické nedostatky.

Při kontrolách se přišlo mimo jiné na hlodavce v sušenkách nebo okousané kartony s pivem. Jen za prvních osm měsíců letošního roku proto uzavřela SZPI 26 prodejen, z toho v osmi případech se jednalo o velké obchodní řetězce.

Nejčastěji inspektoři přerušovali prodej kvůli přítomnosti hlodavců - jednalo se o víc než dvacet případů. Kontrolou neprošel ani supermarket ve Zlíně. "Všude kolem jsou pole, takže jsou myši i tady," podotkla zákaznice Intersparu.

Zbavit se hlodavců je drahé

Zbavit se myších doupat a stop, které po sobě zanechávají, se přitom značně prodraží. Důkladná deratizace navíc zavře zákazníkům dveře až na tři týdny, což si může málokterý obchod dovolit.

Zákazníky vystřídali deratizátoři třeba i v Penny Marketu, Tesku nebo Kauflandu. "Prodejny byly uzavřeny zhruba dva dny, ve kterých proběhla deratizační a úklidová opatření navíc," uvedl mluvčí Kauflandu Michael Šperl. "V jakémkoliv kratším intervalu se nedá počítat s tím, že by se v rámci prostoru hlodavci neobjevili," dodal autor metodiky speciální deratizace Pavel Rödl.

Třeba ve zlínské prodejně ale byla deratizační opatření prováděna výrazně častěji. "Prodejna se nachází v blízkosti řeky a v sousedství je i nevyužívaný areál," poznamenal mediální zástupce Intersparu Aleš Langr.

Obchody mají problémy s dodržováním hygieny a pořádku

Inspektory ovšem nezaměstnávají jen myši, ale třeba také listerie v lahůdkách nebo kontaminovaná voda z povodní. "Může se jednat o nedodržování hygienických podmínek a nepořádek," řekl mluvčí SZPI Martin Štoll. Zákazník přitom čistotu v obchodě může poznat na první pohled i podle maličkostí, jako je vytřená podlaha, upravený personál nebo vysmýčený regál.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info