Polská ofenziva. Zvou na košt

Přijďte ochutnat. Poláci by rádi změnili vnímání svých potravin v Česku. Kvůli tomu se chystají rozjet kampaň, která by měla Čechům ukázat, že polské potraviny nemají s kvalitou problémy. Za své výrobky včera přijeli lobovat zástupci polského státu.

Náměstkyně polského ministra zemědělství a rozvoje venkova Zofia Szalcyková včera uvedla, že by se v médiích měla objevit kampaň, která bude polské jídlo propagovat. Nedůvěru Čechů by také Poláci chtěli rozptýlit ochutnávkami svých výrobků.

Budou to mít ovšem složité, protože po sérii afér, nemají polské potraviny mezi Čechy valnou pověst. Poláci však namítají, že se jedná o jednotlivé případy a za kritikou vidí snahu vytlačit polské výrobky z českého trhu. „Kritizování polských potravin a především paušalizování, tedy používání jednotlivých případů na celý dovoz potravin z Polska, je neoprávněný protekcionismus," uvedl před časem generální ředitel Polské federace výrobců potravin Andrej Gantner.

Jenomže český ministr zemědělství Miroslav Toman je neoblomný. „V případě, že se budou opakovat vážné prohřešky proti bezpečnosti a kvalitě dovážených potravin, pak jsem připraven v Bruselu vyvolat jednání o zastavení dovozu potravin do České republiky do té doby, než budou učiněna závazná a účinná nápravná opatření," řekl.

Na setkání se svým polským protějškem Sta-nisławem Kalembou zdůraznil nutnost spolupráce dozorových úřadů, včetně společných seminářů, kontrol nebo výměnných stáží.Podle Szalcykové se kontrolou potravin v Polsku zabývá několik tisíc kontrolorů, kteří mají na svém kontě 200 tisíc kontrol. Přitom v 99,7 procenta skončily, aniž by objevily jakoukoliv závadu. 
O kvalitě polských potravin má podle ní svědčit i celosvětový průzkum britského časopisu The Econimist, z něhož vyplynulo, že bezpečnost 
a kvalita polských potravin patří k nejvyšší ve střední 
a východní Evropě společně 
s potravinami českými.

Import se zastavil

Dovoz polských potravin 
v posledních letech výrazně rostl. Zatímco v roce 2000 bylo dovezeno jídlo za necelých pět miliard korun, loni už tento obchod dosáhl hodnoty přes dvacet miliard korun. Z Polska a Německa přitom pochází polovina veškerých dovážených potravin.

Po loňských skandálech však nastal obrat, takže růst dovozu potravin z Polska se letos prakticky zastavil, když v květnu klesl meziročně dokonce o 8,5 procenta. Podle Českého statistického úřadu tento pokles nejvíce ovlivnil dovoz masa.

Za to, že se v regálech objevují nekvalitní polské potraviny, mohou podle zástupců českých potravinářů obchodní řetězce. Polští výrobci totiž nabízejí něco, čemu jejich čeští kolegové jen těžko konkurují – cenu. Kvalita prodávaných potravin proto není podle Tomana jen otázkou kontroly. „Je potřeba si říct, co vlastně chceme v České republice prodávat," řekl nedávno Deníku ministr zemědělství.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info