Inspekce zjišťuje, zda do Česka dorazil nebezpečný škrob z Tchaj-wanu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce prověřuje, jestli se na český trh dostaly závadné výrobky z Tchaj-wanu. Tamní diplomaté totiž varovali české ministerstvo zemědělství, že řada jejich potravin místo potravinářského škrobu obsahuje průmyslový, který může poškodit trávicí ústrojí a ledviny.

Podle diplomatické výstrahy obsahuje řada tchajwanských výrobků kyselinu maleinovou, která škodlivě působí na ledviny. O varování diplomatů z jihovýchodní Asie informovala ve čtvrtek Česká televize.

Skandál se záměnou potravinářského škrobu za průmyslový už několik dní intenzivně probírají tchajwanská média.

Mluvčí Státní zemědělská a potravinářská inspekce Pavel Kopřiva televizi uvedl, že podobné upozornění není běžné. Informace inspekce obvykle získává prostřednictvím systému rychlého varování RASFF.

Potíže byly v Česku v poslední době zejména s polskými potravinami. Kontroloři upozorňovali například na vadné koňské maso nebo sušenky. O situaci v dubnu jednali i ministři zemědělství obou zemí Petr Bendl a Stanislaw Kalemba (více čtěte zde). Téma při nedávné návštěvě Polska zmínil i prezident Miloš Zeman (více čtěte zde).

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info