Potraviny na pranýři spouští sekci, v níž odpovídají lidé ze SZPI

Oblíbený webový portál Potraviny na pranýři, který loni v červenci spustila Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), obsahuje novou službu v sekci Informace, v níž odpovídají na otázky lidé z inspekce. Čtenáři vysvětluje také pojmy z potravinového práva, přináší zajímavosti z historie a výroby různých druhů potravin. V tiskové zprávě o tom informoval mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Za deset měsíců už inspekce ve spolupráci s ministerstvem zemědělství zveřejnila 987 šarží nevyhovujících potravin a před dvěma týdny překročila návštěvnost dva miliony uživatelů.

V nové sekci experti z inspekce vytvořili slovníček potravinářských pojmů, vysvětlují z právního hlediska i samotný pojem potravina, vybírají nejdůležitější a nejzajímavější věci z potravinového práva, objasňují, jaké parametry u potravin mohou nevyhovovat a jak se posuzují. „Informace zvyšují kvalifikovanost a postavení spotřebitele vůči prodejci. Přináší i praktické rady, jak potraviny vybírat," uvedl Kopřiva. Jednou ze sekcí jsou i články o poplašných zprávách a fámách o potravinách, které se dokážou po internetu lavinovitě šířit.

Jedna ze sekcí má název Potraviny tak, jak je možná neznáte. Spotřebitel se zde dozví zajímavosti o různých druzích potravin a zjistí například, že kromě hořké, mléčné či oříškové čokolády existuje i Chocolate a la taza, Chocolate familiar a la taza či Family mléčná čokoláda a může si přečíst i o jejich historii a způsobu výroby.

„Cílem projektu je zejména chránit spotřebitele a zároveň tím podpořit poctivé prodejce a výrobce potravin. Uveřejněné údaje z kontrol v obchodech a ve výrobě jsou výsledkem aktuálních zjištění SZPI," uvedl Kopřiva. Spotřebitel se dozví u závadné potraviny o druhu prohřešku, o výrobci, místě prodeje, zemi původu a o šarži.

Web je držitelem ocenění Křišťálová lupa 2012 v kategorii Veřejně prospěšná služba na internetu.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info