Více než polovina piv obsahuje plíseň, zjistil test

Ve 33 různých značkách piv jsou přítomné mykotoxiny. Tato látka, která pochází z plesnivého ječmene, může přitom už po vypití litru nápoje způsobit zdravotní potíže. Varovalo před tím občanské sdružení vydávající časopis dTest.

Nejvíce mykotoxinů podle dTestu obsahovalo tmavé pivo Svijany - Svijanská kněžna, které má 5,2 procenta alkoholu. V litru tohoto piva bylo nalezeno 85 mikrogramů látky, což je více než tolerovatelná denní dávka. Ta činí mikrogram na jeden kilogram hmotnosti.

"Vyšší dávky se pak mohou projevovat například bolestmi hlavy či nevolností," komentuje manažer testování časopisu dTest Václav Beneš. Při opakované konzumaci jedovaté látky, která se dostává do piva z plesnivých klasů sladovnického ječmene, pak může dojít k oslabení imunity.

Chyba dodavatele

Pivovar Svijany se ale brání, že nejde o běžnou praxi, ale chybu způsobenou některým z dodavatelů.

"V minulosti jsme několikrát naše piva na mykotoxiny testovali a nikdy jsme takovýto problém nezaznamenali," říká sládek pivovaru Petr Menšík. Podle něj archivují vzorky všech surovin po celou dobu minimální trvanlivosti piva.

"Nebude pro nás problém zjistit, který dodavatel se této chyby dopustil," uvádí. Vzorky již ze Svijan odeslali na testy do výzkumného pivovarského ústavu v Brně.

K dalším pivům s vyšším podílem mykotoxinů patří Primátor polotmavý 13 %, Žatec Sváteční speciál, Primátor Rytířský 21 % a Vyškovské pivo Tmavý džbán, které se řadí mezi ležáky.

Na všech těchto pět výrobků sdružení upozornilo Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci, ta nyní výskyt mykotoxinů prověřuje.

"Pivo je ovšem poněkud paradoxně potravinou, na niž se limity pro obsah této látky nevztahují," dodávají členové sdružení, které testovalo celkem padesát značek piva.

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info