Polská média kritizují kvalitu českých potravin

U severních sousedů se dostávají pod palbu kritiky surovin a potravin původem z Česka. Podle zpravodaje ČT v Polsku Josefa Pazderky jsou tamní média plná varování před českým hovězím masem nakaženým salmonelou nebo zárodky tasemnice. Přestože se její výskyt nakonec nepotvrdil, ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) přiznává, že nekvalitní české potraviny jsou v Polsku realitou. Se svým protějškem Stanislawem Kalembou se proto dohodl, že budou inspektory posílat na výměnné stáže. Údajně proto, aby se vzájemně naučili legislativě a praxi dozorových orgánů druhé strany.

Nervózní atmosféra a kamenné obličeje – v napjaté atmosféře hledali český a polský ministr zemědělství řešení přeshraničních sporů o kvalitu potravin. "To, že to napětí existuje, to je pravda. Myslím, že není potřeba nic zakrývat. My jsme nervózní, nejsme spokojení s tím, jak vypadá situace na českém trhu s potravinami," svěřil se Petr Bendl.

Polský ministr Kalemba na to konto upozornil, že i z tuzemska už se přes hranici několikrát dostaly výrobky, které nebyly v pořádku. "Dostali jsme z Česka potraviny, které neodpovídaly normám, chyběly údaje o původu, maso nebylo řádně označené," postěžoval si Kalemba. Poláci přitom odmítají, že by poukazy na problémy s českým masem měly být odvetou. Podle nich je to jen skutečnost, která se týká všech výrobců – polských i českých.

To zdůraznila i česká strana. "Jestli si někdo myslí, že my tady kontrolujeme jen polské potraviny, důrazně říkám, že to tak není. Že kdyby se něco takového potvrdilo, okamžitě daného člověka odvolám z funkce," prohlásil rezolutně ministr Bendl.

Na konkrétní výsledky nově domluvené spolupráce čeká i Potravinářská komora. Poláci by podle ní měli ze všeho nejdřív dodat všechny dokumenty, které od nich české úřady zatím bez úspěchu žádají.

Nakupujeme v Polsku kvůli nízkým cenám

Navzdory pošramocené pověsti polských potravin tuzemští zákazníci v příhraničí – například v Českém Těšíně – své nákupní zvyklosti nemění. "Stále platí to, co platilo – čeští zákazníci jezdí nakupovat do Polska, protože je to vychází levněji," říká mluvčí Českého Těšína Dorota Havlíková. Ti, co nakupují v Česku, se ale častěji ptají na původ potravin a při výběru jsou opatrnější.

ČT porovnala například aktuální ceny kuřecího masa – zatímco na náměstí v Českém Těšíně se cena kuřecích prsních řízků pohybuje okolo sto dvaceti korun za kilo, na polské straně je to kolem sedmdesáti. Kromě čerstvého masa jezdí Češi do Polska hlavně pro uzeniny. Chuťově jsou prý lepší.

"Neexistuje země, která by neměla problémy s potravinami," shrnul nakonec problém Kalemba, jemuž se nelíbí, že každá závada polských potravin se okamžitě objeví v českých médiích. Podle něj by měla být nejdříve důkladně prozkoumána. "Nejdříve se to musí vyšetřit, mít potvrzené výsledky, a teprve potom informovat média," žádá šéf polského resortu zemědělství.

 Zdroj: ČT24

Tisk

Další články v kategorii

Agris Online

Agris Online

Agris on-line
Papers in Economics and Informatics


Kalendář


Podporujeme utipa.info